Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Mladá česká spisovatelka Hana Hindráková (35) napsala už svoji šestou knihu o Africe. Tentokrát opravdu velmi kontroverzní, Smrtící byznys je o falešných lécích, které mafiánské klany prodávají v Ugandě. Při jejím vydání si uvědomila, že by to mohlo být nebezpečné pro ni i její rodinu. Dvou a půlletého syna raději ani nechtěla vystavit kamerám a fotoaparátům.

"Hlavním tématem jsou falešné léky a podle světové zdravotnické organizace je to jeden z nejzávažnějších problémů světového zdravotnictví. Odhaduje se, že v Africe je třicet až šedesát procent léků falešných. Pokud máte štěstí, tak jsou pouze bez účinné látky. Pokud ne, tak v nich byly nalezeny i jedy, třeba jed na krysy, rtuť nebo nemrznoucí kapalina či leštidlo na parkety," šokovala svými poznatky.

S africkým zdravotnictvím má zkušenosti i ona sama. A nic příjemného to nebylo. "V západní Keni jsem onemocněla malárií. Dostala jsem se do státní nemocnice, kde neměli léky. Moji kamarádi mi je běželi koupit na trh. Když si zpětně uvědomím, co v těch lécích mohlo být, tak jsem měla štěstí v neštěstí," míní.

A co doporučila turistům, kteří se do Afriky mimo turistické resorty vypraví? "Je dobré ničím nevynikat, nenosit šperky, hodinky nebo fotoaparáty, obléknout spíš secondhandové věci. Neprovokovat víc než tou bílou kůži, která sama o sobě stačí. Sama jsem si musela zvyknout, že když jsem šla po ulici, oslovovali mě cizí lidi. Byly to žádosti o ruku, chtěli můj telefon, moje tričko. Zpočátku to pro mě bylo těžké, ale teď už vím, že jsme to způsobili my tou neuváženou rozvojovou a humanitární pomocí. Jsou zvyklí na tu pomoc čekat. A když jsem se vžila do jejich kůže, tak bych na jejich místě nejednala jinak, a třeba se i toho bělocha zeptala, jestli si mě nechce vzít a odvézt do Evropy," myslí si spisovatelka.

Hanka v Africe pobývala několikrát, dohromady asi šest měsíců. "Měla jsem pauzu, když se mi před dvěma a půl lety narodil syn, ale v lednu se tam zase chystám načerpat novou inspiraci.  Pojedu do Keni," vysvětlila, že Ugandě se po vydání poslední knihy raději vyhne.

Reklama

Další články

Načítám