Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Především v jejich stáří by při poslouchání hlasů obou pánů musel někdo hodně namáhat sluch, aby je od sebe rozeznal. V pondělí zesnulý herecký génius Jan Tříska (†80) a jeho o něco málo mladší kolega Jiří Krampol (85) jako by skutečně byla hlasová dvojčata. Právě proto druhý jmenovaný toho prvního nahradil v dabingu i v jednom z filmů po Třískově emigraci do Kanady a následně do USA v roce 1977. Jak na něj vzpomíná?

„Je to strašně smutné. Opravdu nechápu, jak se to Honzovi mohlo stát, je mi to moc líto. Nemohu říct, že bychom byli nějací velcí kamarádi, ale znal jsem ho od prvního ročníku DAMU a vždycky jsem respektoval, jaký to byl až extrémní profesionál. Byla s ním velká legrace, šířil takový ten typický americký optimismus, ale tolik, až mě tím někdy skoro až štval,“ přiznává láskyplně jakousi miniaturní zášť vůči kolegovi Jiří Krampol.

On sám byl zase některými vnímán jako nerudný důchodce, protože si pravidelně na vše stěžoval. Proto toho také na doporučení kamarádů nechal.

Krampol Třísku po jeho emigraci nahradil na pozici dabéra Jean-Paul Belmonda. „Žádná řevnivost kvůli ale tomu nebyla. V žádném případě. Ani z jeho strany jsem nikdy nic špatného neslyšel. Osobně jsem ho vždy uznával a podle mě Belmonda dělal senzačně. Ostatní, co to zkoušeli kromě nás, už se mi tolik nelíbili,“ říká herec, bavič a moderátor.

Po přestěhování se Třísky do Spojených států ho nahradil ve filmu Jak se točí Rozmarýny.

„Seděl jsem tam na patníku a čekal, až na mě přijde řada. Dorazila za mnou režisérka a ptala se, co dělám. Učil jsem se angličtinu. Strašně se vyděsila. Říkala, že na tom samém patníku se anglicky učil i Honza a že jestli jim za kopečky zdrhnu i já, že jsou v zadní části těla,“ směje se při vzpomínce Krampol.

„Zvláštní bylo, že mi po Honzovi bylo úplně všechno. Gumáky i oblečení mi sedly, jako by kostýmní zkoušky dělali přímo na mě. A pak si ještě vybavuju, jak ve filmovém studiu Barrandov totálně zblbli. Kvůli emigraci Honzy se musely přetáčet i záběry z vrtulníku. Přitom jsme tam byli vidět jako mravenci. Jestli je tam Tříska, nebo místo něho Krampol, Skamene či Helena Růžičková, to by neměl šanci nikdo poznat,“ dodal herec.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám