Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Všichni jeho přátelé, fanoušci a rodina se snaží vyrovnat s nečekaným odchodem herce Jan Třísky (†80), který podlehl následkům zranění po sobotním pádu z Karlova mostu. Jak na představitele Igora Hnízda z Obecné školy nebo Velkého Vonta a Široka v seriálu Záhada hlavolamu po jeho odchodu do nebeských Stínadel vzpomínají přátelé a spolupracovníci?

„Jeho smrt mě překvapila. Upřímně řečeno si ale, po těch letech, vybavuju jen střípky. Byl to skromný člověk. Byl starší, já byl proti němu ještě malý parchant. Měl jsem z něj respekt, i když ještě nebyl hvězda. Pro mě už ale byl velká osobnost,“ zavzpomínal Roman Skamene (69), který se se zesnulým hercem objevil před 48 lety právě v seriálu o Rychlých šípech.

„Pan Tříska byl skvělý člověk. Byla to pro nás velká čest, že přijal roli v našem filmu. Zažil jsem s ním hodně věcí. Vždy byl stoprocentně připravený, kvůli němu nikdy nebyl jediný prostoj. Byl ve špičkové kondici, mysl a paměť měl takovou, že by mu ji mohli závidět mnohem mladší herci. Je mi hrozně líto toho, co se stalo. Není mi z toho vůbec dobře. Vlastně jsem strašně naštvaný na to, že zrovna jemu se něco takového stalo,“ řekl Super.cz producent filmu Hranaři Jiří Jurtin.

Podle mnoha oslovených byl Jan Tříska velký cholerik. Když už se ale kvůli něčemu rozčílil, měl pro to důvod. Většinou šlo o situace, kdy někdo z lidí při natáčení nebo na divadle nekvalitně odváděl svou práci.

„Naposledy jsme spolu asi před dvěma lety točili seriál Stopy života. Hrál starého umírajícího pána, který deptal dceru, jež se o něj v poslední fázi života starala. Byl vážně profík. Vždy chtěl dopodrobna vědět, proč chci, aby roli hrál on, nebo proč jsem ji napsal způsobem, jakým byla vykreslena ve scénáři. Byl ve fantastické formě. Nejedl maso a mně často říkal, že skončím v pekle už jen za to, kolik ho sežeru já sám. Vytrestal jsem ho tím, že jsem ho vzal do steakhousu, kde si dal salát a jedné slečně vedle nás řekl, že její flákotu nechápe. Často jsme se ohledně různých laskomin štengrovali i po emailech,“ prozradil Super.cz herec, scenárista a režisér Tomáš Magnusek.

„Když jsem s ním točil poprvé, měl jsem strašný strach. Přece jenom jsme neměli k dispozici tak velké finanční prostředky, abychom mu zajistili podmínky jako velké produkce. Jenže on nepotřeboval vůbec nic. Vyžadoval profesionalitu v přístupu k hraní a natáčení, jinak si na luxus nepotrpěl. Stačil mu salát a byl spokojený. Jinak mi třeba rád psal vzkazy na ruku. Jednou to bylo třeba: I love Magnus, naposledy zase jen Někdy příště. To už se ale bohužel nestane,“ smutní Magnusek.

„Nemohu to pochopit. Vůbec nevím, jak se mu to mohlo přihodit. A je mi to moc líto,“ utrousil nešťastný Jiří Krampol (85).

Brzy přineseme další podrobnosti.

Reklama

Další články

Načítám