Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Mladá žena, o které dnes píšeme, za sebou má boj o svůj život, kdy na jedné straně stála ona, jako úspěšná baletka, a pak porucha příjmu potravy, tzv. mentální anorexie. Ta ji dostala s váhou nižší než 35 kg do nemocnice a nikdo už jí nedával moc nadějí.

Tato zrádná nemoc přitom u Korey Bauta (20) z australského Melbourne naplno propukla, už když jí bylo patnáct let. Potřebovala zhubnout kvůli baletu. Tehdy se jednalo spíš o posedlost počítáním kalorií u každého jídla, které by měla pozřít, protože tenkrát jí stále ještě chutnalo.

Když se vše zvrtlo v klasickou anorexii, Korey si toho samozřejmě byla vědoma. Jenže pomoc nevyhledala. Naopak. Začala nosit volné oblečení, aby si nikdo její vychrtlé postavy nevšiml. „Zpočátku jsem potíže s jídlem neměla,“ vypráví Korey, která na začátku drastické diety vážila 71 kilogramů. „Všichni říkali, že ztráta hmotnosti zajistí, že budu vypadat lépe a cítit se šťastnější, ale jak postupovala, můj duševní stav se zhoršoval,“ vysvětluje Korey.

První, kdo si všiml, že s Korey něco není v pořádku, byla její matka. Ta pojala podezření na poruchu příjmu potravy poměrně brzy. Jak už to ale tak bývá, právě proto, že měla ke své dceři tak blízko, vždy si nechala nabulíkovat nějaké pseudoargumenty. „Když jsem byla skoro v nejhorším stavu, donutila mě navštívit celou řadu lékařů, kteří mi potvrdili, že jsem na tom skutečně velmi špatně. Trvalo to. Už jsem skoro nemohla chodit, než jsem si všimla, že jsem nemocná,“ vzpomíná.

„Dostalo se mi intenzivní psychoterapie, stejně tak intenzivní výživy a 24hodinového dohledu. Na uzavřeném psychiatrickém oddělení jsem strávila celých pět měsíců. V této době jsem nabrala 20 kilogramů. Upřímně řečeno, tahle záchrana života nebyla mojí volbou. Byla jsem do ní donucena,“ přiznává.

„Extrémní problém při zotavování z anorexie je fakt, že váš mozek kvůli podvýživě mele z posledního. Proto nejprve potřebujete nabrat svoji váhu zpět, abyste obnovili rozum a logické uvažování. Víte, že nárůst váhy vám pomůže, ale je to to poslední, co byste chtěli. A tenhle vnitřní konflikt je strašně bolestivý,“ svěřila se se svými největšími démony.

Korey je dnes zcela v pořádku. O svůj příběh se rozdělila kvůli dalším obětem anorexie.

Reklama

Další články

Načítám