Hlavní obsah
Článek

Nejen občané České republiky, ale i na Slovensku, v Polsku, ale také leckde jinde ve světě prožívají velký smutek! V sobotu totiž zemřel jeden z nejoblíbenějších spisovatelů posledních několika desítek let Petr Šabach (†66), podle jehož textů vznikly nesmrtelné Pelíšky, Šakalí léta, U mě dobrý, Pupendo i Občanský průkaz!

„R.I.P. Petr Šabach. Táta včera zemřel. Byl s náma doma.,“ napsal na své sociální síti Jan Šabach. Rodina nebude pořádat žádný veřejný obřad.

Spisovatel, který zesnul po těžké nemoci, nebyl pouze autorem věčné filosofické otázky, zda hoří h**no, ale i mnoha dnes již skutečně nesmrtelných hlášek, které znají čtenáři z jeho povídek či románů a diváci z kin.

„Proletáři všech zemí, vyližte si pr*el!“ „Evi, já jsem přišel s nabídkou kvalitního sexu.“ „Mě by jenom zajímalo, kde udělali soudruzi z NDR chybu...“ „...A co vidíš? Tak vidíš!“ „Maminko, ty nám jenom hoříš!“

Většinu příhod, o kterých psal, sám během dospívání na Hanspaulce zažil, nebo je slyšel od kamarádů. Bydlel ve čtvrti, kde žila spousta rodin lampasáků, vojáků z povolání, a jeho kamarády byli bratři Tesaříkové (Yo Yo Band) nebo Ivan Hlas.

Po revoluci se stal ikonou a až do posledních chvil bojoval proti opakující se bolševizaci společnosti.

„Jeho semináře byly bezvadný a ty historky, co nám pak večer vyprávěl v hospodě, na ty nikdy nezapomenu. Jeho sranda byla nakažlivá, ale vždycky dokázal zvážnět a celý stůl zchladit, třeba když došlo na politiku a bolševický chování, který mnozí Češi pořád nosí v sobě… Jeho podivný koníček ve sbírání různých vydání Medvídka Pú mě inspiroval, abych to samý začal dělat s Golemem. A taky mě naučil pít turka s rumem,“ vzpomíná především hudební publicista Jarda Konáš, kterého Šabach učil na Literární akademii.

Skutečný duchovní táta Pelíšků politiku jenom nekritizoval, sám do ní vstoupil, když se stal zastupitelem Prahy 6. Na radnici bude na jeho počest v pondělí vlát černý prapor.

Reklama

Další články

Načítám