Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Hermann Göring, zrádce českého národa K. H. Frank, Reinhard Heydrich, Josef Stalin, V. I. Lenin a vedle nich Václav Havel (†75). Nebo Karel Gott (†80) či Jaromír Jágr (52). Takhle vypadá nabídka jednoho vydavatelství, které se rozhodlo vydělávat na hrncích s podobiznami známých lidí, i těch nechvalně známých. Bývalá první dáma Dagmar Havlová (71) se ale rozhodla tvrdě bránit čest svého zesnulého muže!

„Dostal jsem od právníka dopis, že bývalá první dáma požaduje honorář,“ řekl Nedělnímu Aha! nakladatel Emerich Drtina s posměškem, že zatím se prodal jediný hrníček s podobiznou Havla, takže to nebude problém.

Jenže již z minulosti víme, že Dáša se nikdy nebála tvrdě bránit čest svého chotě, a tak se dá prakticky s jistotou počítat s příchodem klasické žaloby kvůli prodeji jeho podobizny bez souhlasu dědičky práv.

Stejně jako od Karla Gotta, který se také čílí, že nedal souhlas s užitím své podobizny na podobné výrobky, a nyní s právníky řeší, co dál.

O společnost se několik měsíců zajímá policie, zkoumá, jestli prodejem věcí s podobiznami Hitlera a dalších tváří nacistické říše neporušuje zákon. Firma kšeftuje i s tričky s obrázky válečných zločinců.

„V případě konkrétních osob se nejedná o propagaci žádné ideologie ani o porušování zákonů České republiky. Nakladatelství si váží všech obětí druhé světové války i těch, kteří bojovali proti nacismu a jakékoliv další zhoubné ideologii, ať už na válečných frontách, či v domácím odboji,“ snaží si chránit kůži vydavatelství, které tvrdí, že jde o sběratelské předměty.

Reklama

Další články

Načítám