Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Třiadvacetiletá Amanda McLaughlin z Michiganu je na první pohled obyčejná mladá žena. Ale opravdu jen na první pohled. Při delším pozorování byste si všimli, že s ní není něco v pořádku.

Rozhodně byste však podle zjevných symptomů neřekli, že celý svůj život tráví na pokraji orgasmu. Přesto je tomu tak! Amanda trpí vzácným neurologickým onemocněním, tzv. poruchou genitálního vzrušení. Myslíte, že si svůj stav užívá? Opak je pravdou.

„Přála bych si, aby se to jmenovalo jinak,“ říká Amanda. „Řekne se ´vzrušení´ a ono to zní skoro zábavně. Někdo řekne: ´Chtěl bych, aby to byla moje žena´ a myslí, že je to vtipné.“ Podle ní by si ale takové přání brzy rozmyslel, kdyby tušil, o co vlastně jde.

Amanda cítí totiž převážně bolest. Kvůli svému onemocnění nemůže pracovat, dokonce ani řídit. Když se posadí, musí to být na teplé podložce. Jedině tak zmírní bolest vystřelující do pánve a nohou. Do vaginy si občas musí zasunout zkumavku s ledem, aby zmírnila nepříjemné otoky.

„Ve věku od 15 do 18 roků jsem neustále masturbovala. Zcela nadprůměrně ve srovnání s ostatními teenagery,“ svěřuje se. Celá léta si tak stěžovala, že má stálou intenzivní potřebu docílit orgasmu, ale lékaři vše odbyli tím, že jde o problémy dospívání, později jí řekli, že je závislá na sexu.

„Věděla jsem, že není něco v pořádku. Říkala jsem lidem ´potřebuji sex´, ale nikdo mě neposlouchal.“ Dokonce i její matka měla problém jí uvěřit a brát ji vážně. Amandě onemocnění uváděné pod zkratkou PGAD diagnostikovali v roce 2013. Jenže ona o něm nikdy předtím neslyšela. „Zapátrala jsem na internetu a našla tolik dalších žen, a dokonce některé muže, kteří trpí stejným problémem,“ říká mladá Američanka.

„Byla to obrovská úleva, protože tím se vše potvrdilo,“ vzpomíná její matka Victoria. „Není promiskuitní, nic takového. Ani sexuálně závislá. Chtěla bych, aby se pro tuto diagnózu dal najít lék,“ je smutná její matka.

Amanda naštěstí našla pochopení u svého přítele. „Nikdy mi nevyčetl, že jsem jiná nebo, že nepracuji. Byla to prostě láska na první pohled," pochvaluje si Amanda. Na druhou stranu PGAD poměrně zásadně ovlivňuje jejich sexuální život. "Někdy až pláču a prosím ho, aby se mnou měl sex jen proto, aby mě zbavil toho tlaku, který tam mám. A škemrat o sex? Necítím se moc fajn,“ přiznává. Také nechce, aby to přítel cítil nepříjemně, a zatím se jí to naštěstí daří. Pro její situaci má pochopení.

Amanda momentálně užívá až třicet různých léků a má nějaké postupy, jak nervy v pánevní oblasti otupit. Bohužel, úspěch je vždy jen dočasný. „Protože je to tak vzácná diagnóza a existuje tak málo výzkumu v této oblasti, nevíme přesně, co to způsobuje. Domníváme se, že za to může více faktorů,“ svěřuje se její lékařka a profesorka Michiganské univerzity Priyanka Gupta.

Reklama

Další články

Načítám