Hlavní obsah
Článek

Jako by nestačilo, že se musí smiřovat se ztrátou kolegy a kamaráda Vladimíra Brabce (†83), herec Ladislav Mrkvička (78), který v 30 případech majora Zemana ztvárnil Mirka Stejskala, bojuje s velmi nepříjemnou nemocí, kvůli které skončil v nemocnici!

„Teď se mi zrovna nechce nic říkat o Vláďovi, protože zrovna podepisuji nástupní papíry do nemocnice, nezlobte se… mám teď úplně jiné myšlenky,“ hlesl smutně herec.

Pak prozradil, že se jeho choroba jmenuje Polymyalgia rheumatica. Jde o zánětlivé revmatické onemocnění, jež postihuje převážně starší spoluobčany.

Pacienty postihuje bolest ramenních a pánevních pletenců a šíjových svalů, kromě toho ji doprovází výrazná ztuhlost. Často se na ni nepřijde včas, příznaky totiž bývají poměrně obvyklé potíže: zvýšená únava, hubnutí, teploty nebo i deprese. Často ji doprovází i zánětlivé onemocnění velkých cév v oblasti krku. Někdy může být bohužel následkem i úplné oslepnutí.

Léčba trvá většinou minimálně rok až dva, v některých případech ale i podstatně déle a choroba se také vrací.

Mrkvičku tedy čekají krušné chvíle. Jak dlouho si v nemocnici pobude, neví. „Hovořit o tom je předčasné. Moc bych si přál, abych byl co nejdřív z nemocnice zpátky doma,“ dodal pro Aha! Mrkvička, který na Vladimíra Brabce nyní myslí skoro stále.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám