Hlavní obsah
Článek

Odpočívej v pokoji, spravedlivý Honzo! Veřejnost se během pátečního večera dozvěděla velmi smutnou zprávu. Tento svět totiž opustil herec Vladimír Brabec (†83), kterého si diváci pamatují především coby hvězdu kontroverzního seriálu 30 případů majora Zemana. A již nikdy neunikl ze stínu role za všech okolností správňáckého „esenbáka“ v díle, které vzniklo za hluboké totality a kvůli vládě komunistů v něm byla spousta nepravd a překroucených věcí.

„1. 9. 2017 večer ukončil svou životní pouť Vladimír Brabec. Vzpomeňte si na společně prožité chvíle. Popřejte svobodu a mír jeho duši. Děkujeme všem, kteří v posledních letech pomohli svou přítomností nebo myšlenkou. Rodina Brabcova,“ uvedla na své sociální síti jeho vnučka Léna Brauner.

Vladimír Brabec se v posledních letech už nemohl věnovat své práci. S nemocným srdcem skončil v nemocnici, několik dní byl i v kómatu, později po pádu na vejminku u dcery zůstal paralyzován mnoho hodin na podlaze, než ho našli příbuzní. Ublížila mu i loňská smrt manželky Naděždy Znamínkové, s níž byl ženatý 61 let.

Snad naposledy se objevil na veřejnosti loni, už rok předtím ale byl na něj smutný pohled na křtu cédéčka dcery Dalibora Jandy Jiřiny Jandové, hlas měl však stále ještě pevný.

Ten ho ostatně nejvíc po revoluci proslavil. Milují ho třeba příznivci Pána prstenů (namluvil Iana Holma, který hrál postavu Bilba Pytlíka), v seriálu M*A*S*H se zase skvěle zhostil českého znění plukovníka Pottera (Harry Morgan).

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám