Hlavní obsah
Článek

Boj se zákeřnou nemocí je nejenom nesmírně náročný na psychiku pacienta i jeho blízkých, ale i pro pacientovu peněženku. Přijde o hodně peněz v zaměstnání, protože nemocenská je u nás almužnou, navíc si kupuje spoustu podpůrných preparátů. Herce Jiřího Pomeje (†54) navíc úplně odstřihla od práce, když postihla „orgán“, který ho živí: napadla mu hrtan. „Doteď mě rakovina stála šest set tisíc korun!“ řekl nám známý dabér.

„Tím, že jsem přišel o filmové a seriálové role, do této doby mě rakovina za půl roku stála šest set tisíc korun. Ale čert to vem. Hlavně ať žiju,“ říká Jiří, který v červnu ukončil sérii ozařování a nyní čeká na verdikt lékařů, zda se neobjevila nová nádorová ložiska.

„Krk ještě nemám splasklý. Momentálně mluvím na zhruba pětadvacet procent. Když vše půjde v pořádku, do roka bych ho měl mít na devadesáti procentech. Teď jsem ale rád aspoň za to, že už mi lidé konečně rozumí, když s nimi telefonuju. Ale pořád to bolí, hlavně večer, i polykání,“ popisuje svůj současný hlas.

Přesto se ale zkusí k práci pokusně vrátit. „Nadaboval jsem dvě řady seriálu Tyran na Primě. Třetí by se měla dělat kolem poloviny září. Zkoušíme to, hlasivky cvičím. Ale teď jsem se na to díval a namluvil jsem to předtím hodně drsně, tak uvidíme, jestli mi to půjde,“ doufá Pomeje.

Přišel o hodně peněz, takže musel na úřady. „Absolvoval jsem kolečko na pracáku, sociálce, zdravotní pojišťovně a podobně. Na žádnou pomoc nemám nárok, snad jen po ještě dlouhém vyřizování bude naděje na příspěvek na bydlení. Ale teď, když to celé táhne manželka, která naplno jede svou práci, do toho se stará o naši dceru a doma má ještě dědka s rakovinou, se hodí každá koruna,“ odhodil falešnou pýchu.

„Půl roku nemůžu dělat svou práci. Nabízeli mi zaměstnání řidiče náklaďáku nebo kopáče, ale to při vší úctě k těmto profesím dělat nemůžu,“ krčí rameny Jiří. A chválí přátele.

„Nemít fantastické kamarády, kteří mi zaplatili kapky a pak něco na imunitu, co na měsíc stojí patnáct tisíc, nevím, co bych dělal. Teď mi další nabídli, že mi uhradí zázračné kapky s THC - Fénixovy slzy, které mi ze všech stran doporučují. Ale tam by šlo skoro o sto dvacet tisíc korun. Na tyhle věci bych zkrátka bez pomoci ani náhodou neměl,“ dodal herec.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám