Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Píše se 30. srpen 1997. Je pozdní noc a z garáží pařížského hotelu Ritz vyráží černá limuzína s tmavými skly. Záhy nabírá rychlost, protože se zdá, že je pronásledována. A skutečně je tomu tak. Ve voze sedí vzácná posádka. Světová celebrita č. 1 s modrou krví, princezna Diana, se svým bohatým přítelem Dodim Al-Fayedem. Za ní se řítí devět francouzských novinářů a paparazzi, prahnoucích po dalším snímku milenecké dvojice.

Zběsilá honička pařížskými uličkami graduje na hlavní třídě vedoucí k tunelu u Place de l´Alma. Tady je šance využít sílu Mercedesu třídy S naplno a senzacechtivému bulváru se ztratit. Řidič Henri Paul si je toho dobře vědom a prudce sešlapuje plynový pedál. Před jízdou údajně pil, což by vysvětlovalo, proč v rychlosti kolem 110 km/hod naráží krátce po půlnoci do stěny tunelu. Následky nárazu jsou fatální. Vůz se odráží od zdi a čelně vlítne do jednoho z pilířů podpírajících klenbu. Auto je zdemolované a srdce v něm v tu chvíli bije už jenom uvnitř zaklíněné a těžce zraněné princezně.

Utíkají drahocenné minuty. Když konečně záchranáři za pomoci hydraulických kleští rozpářou vrak, dají už se počítat v desítkách. Lékaři se na sále snaží o nemožné. Srdce princezny přemísťují ve zdevastovaném hrudním koši z levé na pravou stranu a snaží se zastavit masivní krvácení. Ale snaha je to marná. Princezna nad ránem 31. srpna svůj boj o život prohrává ve věku pouhých 36 let. Zanedlouho nato se na druhém břehu kanálu La Manche zalévají slzami oči dvou malých chlapců, kteří nedokáží pochopit, že už je jejich milující maminka nikdy neobejme. Jedním z nich je britský následník trůnu.

Od smrti princezny Diany, kterou miloval snad celý svět, letos uplynulo 20 let. I po rozvodu s princem Charlesem zůstala jako matka princů Williama a Harryho členem britské královské rodiny. Věnovala se hlavně boji proti nášlapným minám a snažila se zajistit pomoc touto zbraní zmrzačeným dětem. Také pomáhala lidem umírajícím na AIDS a velmi se zasloužila o nestigmatizovaný náhled na HIV pozitivní, s nimiž se setkávala a nebála se jich dotýkat. Její pohřeb sledovalo přes 2,5 miliardy zarmoucených diváků ve 187 státech světa.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám