Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V hudebním světě byl pojmem. Phil Spector sice pocházel z chudinské čtvrti Bronx v New Yorku, velmi brzy se ale stal úspěšným podnikatelem na hudebním trhu. Až tak moc, že jej v roce 1989 uvedli do Rockové síně slávy.

Zprvu se zaměřoval téměř výhradně na dívčí kapely. Do jeho stáje patřily i třeba holky z The Crystals, ale také Tina Turner. Postupem času, když se jeho vliv na hudební scéně dostatečně upevnil, odvážil se i producentských počinů, jako bylo album End of the Century úspěšných punkáčů Ramones. Jeho asi největším byznysem, rozhodně nejprestižnějším, bylo album Let It Be britských The Beatles a sólová deska Johna Lennona Imagine.

Spector byl ale podivín a excentrik, který se často choval násilně k ženám. Jeho eskapády vyvrcholily smrtí krásné plavovlasé herečky Lany Clarkson, z níž byl obviněn, a za její vraždu také nakonec odsouzen k 19 letům vězení. Případ tehdy vzbudil ohromnou mediální pozornost, protože Spector byl na vrcholu své slávy a byl nesmírně vlivný a bohatý.

Producent, vyzbrojen armádou špičkových právníků, se tehdy u soudu snažil prokázat, že šlo o sebevraždu, resp. nešťastnou náhodu. Než se porota konečně dokázala shodnout na verdiktu, od vraždy uběhlo šest let. „Když je podrážděný, vždy dělá to samé - sáhne po zbrani. Každý takový případ podobného incidentu jen svědčí o tom, že pan Spector projevuje vědomé pohrdání lidským životem,“ citoval před vynesením verdiktu britský server Telegraph prokurátora Truca Do.

Dnes si Spector 'kroutí' už osmý rok. A vy si můžete prohlédnout, jak jej vězení pomalu proměňuje v čase.

Reklama

Další články

Načítám