Hlavní obsah
Článek

Kadrnožka z filmu Kdyby tisíc klarinetů, zbrojnoš z Noci na Karlštejně nebo inseminátor z Trháku Karel Štědrý (†80) má pro všechny své fanoušky velmi smutnou zprávu! Příležitostný herec a hlavně populární konferenciér a zpěvák, který nedávno velkolepě oslavil kulatiny, totiž přiznal, že bojuje s vážnou nemocí, na kterou neexistuje lék.

Karel Štědrý, asi nejlepší kamarád Karla Gotta (†80), kterému při jeho zdravotních potížích dodával naději a pomáhal mu, se dvakrát úspěšně utkal s rakovinou. Má za sebou přes padesát ozařování, ale teď už ví, že boj o zdraví s jinou nemocí tentokrát bohužel nemůže vyhrát.

Trpí totiž Alzheimerovou chorobou. „Ano, je to bohužel pravda. O své nemoci vím a zatím ji vzhledem k okolnostem celkem zvládám,“ potvrdil Blesku Štědrý, který se kromě umělecké profese věnoval i podnikání, na němž neuvěřitelně zbohatl.

Alzheimerova choroba postupně narušuje části mozku, způsobuje pokles myšlení, vyjadřování, paměti a úsudku. Pacient kvůli ní začne trpět demencí. Ve finále se o sebe není schopný postarat a bohužel neexistuje žádný lék, který by nemocným mohl pomoci. Projevy nemoci se dají jen mírnit a zpomalovat.

Proto i Štědrý bere léky, které mají průvodní projevy oddálit.

Celá jeho rodina, manželka Eva (59), dcery z prvního manželství Zuzana (57) s Terezou (51) i syn Karel (31), se semkla a dělá vše pro to, aby hlavě rodiny pomohla.

Přestože diagnóza je jasná a neúprosná, Karel Štědrý tu plánuje být dalších deset let a odmítá se vykašlat i na zpěv. „Opakuju si stále slova písní, abych je nezapomněl,“ dodal Štědrý, který byl interpretem hitů Mám malý stan (s Waldemarem Matuškou), Milenci v texaskách (s Josefem Zímou) nebo Potkal potkan potkana (s Jiřím Suchým).

Se stejnou chorobou už léta bojuje i Květa Fialová (†88). Ta již delší dobu žije v centru, které se na pacienty s Alzheimerovou nemocí zaměřuje. Často však prý již nepoznává své blízké.

Reklama

Další články

Načítám