Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Režisér, scenárista a producent Petr Jákl připravuje nejdražší snímek v historii české kinematografie – velkofilm Jan Žižka. Po hororu Ghoul a thrilleru Kajínek pracuje na filmu, jehož rozpočet bude ve stovkách miliónů korun a bude se natáčet na jaře 2018 s mezinárodním hvězdným obsazením.

Petře, jaké funkce v tomto filmu zastáváte?

Jsem scenárista, ale hlavně producent a režisér.

Prozradíte i další jména, která se na filmu podílí?

Už nějakou dobu jednáme s áčkovými herci, nicméně zatím ještě nemůžu nic říct. Konkrétnější informace budou koncem roku.

Předpokládám, že se vás nyní všichni ptají, jestli bude hrát legendárního českého vojevůdce také Čech...

Moji zástupci v USA momentálně komunikují s agenty několika amerických herců, což je dlouhodobý proces. Ale i když zatím nemohu prozradit jména, Jana Žižku bude určitě hrát zahraniční herec.

Ale natáčet se bude v Česku?

Všechny ty hrady a zámky, přírodu, místa, kde Žižka působil, tedy jižní a střední Čechy, Prahu, to můžeme točit jenom tady. A pak to samozřejmě ukážeme v zahraničí.

Kdo vlastně schvaluje obsazení?

Na filmu se podílí i americká strana, takže s Američany jsem si domluvil právo veta, protože chci mít kontrolu nad výsledkem.

Kdy budete natáčet?

Od května do srpna příštího roku.

A kdy se mohou diváci těšit na premiéru?

Do kin se film dostane na konci roku 2019, možná až v roce 2020. O nasazení rozhodne celosvětový distributor, který dobře ví, co dělá.

Už teď ale na natáčení trénujete. Proč v takovém předstihu?

Chci, aby akční scény vypadaly skvěle a diváci na ně nezapomněli. Je proto potřeba, aby byli herci zcela sehraní a věděli, co dělají. My jsme se rozhodli, že nabereme herce, kteří zatím ve filmu nebyli, ale umí skvěle šermovat, jsou sportovně nadaní nebo se nám hodí typově, takže pak ušetříme na maskování.

Kolik zájemců se vám na konkurzy přihlásilo?

Na nábory přišly dva tisíce lidí z celé republiky. Z nich jsme vybrali několik na trénink, ze kterých odpadne třeba padesátka a zůstane dvacet nebo deset výborných herců. Zbytek obsadíme jako bojovníky, šermíře a do komparzu. Nicméně stále jsme otevření novým zájemcům a nábory děláme dál i přes moje facebookové stránky.

Budou v komparzu i Češi?

Já bych byl strašně rád, aby to byli samí Češi, dokonce by se mi líbilo, kdyby i Žižku hrál Čech. Jenže to musí být muž v letech, který vypadá jako žoldák, mluví skvěle anglicky a dobře hraje, takže je výběr velmi limitovaný. Ale určitě se tam najde spousta dalších rolí. Mám spoustu tipů na české herce, které bych chtěl obsadit, ale je otázka, jestli zapadnou do celku.

Nemyslíte si, že bude českým divákům vadit, že Žižku hraje cizinec?

Určitě se to spoustě lidí nebude líbit, ale doufám, že si na to časem zvyknou. Vždy je to o prvotním šoku. Budou si říkat, jestli jsme se zbláznili, že jsme obsadili zrovna tohoto herce. A to je vlastně dobře, protože to vyvolá další diskuze o filmu.

Podobná situace nastala u filmu Kajínek…

Přesně tak, všichni se divili, že ho bude hrát Rus. Ale to je právě dobře, protože si ho nikdo nebude spojovat s reálným člověkem. Když si představíte, že byste v jeho roli viděli známého českého herce, kterého máte nějak zařazeného, mohlo by vás to rušit.

Budete při hledání herce do hlavní role vycházet z toho, jak Žižka vypadal?

Ano, máme dokonce dochované nějaké portréty, ale ty se hrozně liší.

Jaký tedy byl?

Robustní, větší, s ostrým pohledem. Vždycky to byl velký chlap. Na některých portrétech má pásku dokonce na druhém oku.

Co jeho rodinný stav?

Víme, že byl nejspíše ženatý a měl děti.

Promítnete to nějak do děje?

Všechny tyto věci se tam nevejdou, takže jsem si musel vybrat část, která mě zajímá nejvíc. Zvolil jsem si období, kdy hledá svou cestu.

Kde jste vlastně čerpali fakta?

Spolupracujeme s historikem Jaroslavem Čechurou i dalšími odborníky. Fakt se držíme co nejvíce, ale někdy musíme uhnout, aby nám to fungovalo filmově. Sám jsem si o husitech nastudoval vše, co šlo. A myslím, že diváci budou překvapení z toho, jak je vyobrazíme.

Když mluvíte o penězích, prozradíte nám celkové náklady?

Bude to nejdražší český film, ale přesný rozpočet ještě říct nemůžu, protože to bude záviset na herci v hlavní roli.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám