Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V pětadevadesáti letech zemřela autorka bestsellerů o Angelice Simone Changeux, kterou ovšem milovníci tohoto díla znají pod pseudonymem Anne Golon. Spisovatelka, která patřila v zahraničí mezi nejvydávanější francouzské autorky, se v roce 1921 narodila do rodiny klavírní virtuosky a námořního kapitána.

Se svým manželem se seznámila už v roce 1947, kdy odjela poprvé do afrického Konga. Doktor Vsevolod Sergeïvich Goloubinoff, později po emigraci do Francie Serge Golon, byl o osmnáct let starší a pocházel z ruské šlechtické rodiny. Měli spolu děti Nadiu a Pierra.

Nápad napsat příběhy Angeliky de Sancé de Monteloup dostala v roce 1952, kdy její muž nemohl dlouho nalézt práci. A tak jí se psaním pomáhal. Samozřejmě že dílu předcházelo zevrubné studium historických materiálů, týkajících se dvora Ludvíka XIV.. První kniha vyšla v Německu a měla fenomenální úspěch. Do filmové role Angeliky se počítalo spíše s Brigitte Bardot nebo Catherine Deneuve. Nakonec 'Bardotka' místo sebe doporučila Michèle Mercier.

V prosinci 2010, sedm let před smrtí, byl autorce propůjčen Řád umění a literatury.

Reklama

Další články

Načítám