Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Famke Beumer Janssen (v branži používající jen druhé příjmení, po otci, Janssen) je původem nizozemská herečka, známá mimo jiné z bondovky Zlaté oko. Než se před kamerou setkala s Piercem Brosnanem, vzala to přes modeling.

Kariéru modelky začala v Americe, kam se z Holandska přestěhovala. Pracovala pro Chanel, Armaniho i Victoria´s Secret, zkrátka byla úspěšná. Přesto se postupem času přeorientovala na herectví. Ještě předtím ale začala studovat literaturu a kreativní psaní. Studium ekonomiky, ještě v Amsterdamu, údajně označila za ‚nejblbější nápad, který kdy měla‘.

Její první rolí byla reklama pro velkou kosmetickou značku, takový mezikrok mezi modelingem a herectvím, dá se říct. Ty opravdové přišly vzápětí (mluvíme o začátku devadesátek). Před rolí ve filmu Vraždy na pobřeží s Jeffem Goldblumem to byla jedna epizoda v seriálu Star Trek, pak přišla série X-Men. Zahrála si ale i v Allenově Celebritách nebo Dahlově Hráčích.

K filmu se daly také její dvě sestry, používající zase příjmení po matce - Beumer, režisérka Antoinette a herečka Marjolein.

Reklama

Další články

Načítám