Hlavní obsah
Článek

Pondělní premiéra údajného dokumentu roku Zneužívaný asi bude mít hodně trpkou příchuť. Jak se totiž ukazuje, film o muži, který byl v dětství zneužívaný vlastní matkou a pak si musel odsedět osmnáct let za vraždu, je totiž jeden velký podvod. "Bavilo mě, že jsme z médií udělali hlupáky," přiznal hlavní protagonista filmu, údajný Filip Zahradil, který se ve skutečnosti prý jmenuje Petr Ticháček. Jenže za padělání listin jemu i režisérce filmu, která si nechá říkat Ivanna Benešová a jež pro Playboy nafotila pikantní fotky, hrozí tři roky vězení.

"Hlavní idea filmu mě nadchla. Média si dokáží vymyslet cokoliv. Nikdo si nic neověřil a vyšlo se mnou pár rozhovorů, které jsem nikdy nedal," svěřil se reportérce Ester Eichlerové na Metropol TV Ticháček, který v dokumentu hraje hlavního hrdinu Filipa Zahradila. Ten už jedno video natočil, kde ukazuje občanský průkaz na jméno Filip Zahradil. Jenže ten je pravděpodobně padělaný, a pokud tomu tak skutečně je, jedná se o trestný čin. Rozezleni jsou prý i sponzoři, průšvih bude mít režisérka asi i kvůli finanční injekci od Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie, který snímek podpořil kvůli tomu, že mělo jít o dokument.

"Režisérka filmu mi slíbila, že na konci se moje identita odhalí," říká Ticháček. Jenže z České televize, jíž byl dokument jako zájemci o vysílání nabízen, zaznívá, že nic takového se nestane a mystifikace má pokračovat i po premiéře snímku.

"Nevím, co ode mě chcete slyšet. Takových videí bych mohla natočit... Vím, jak to s tím filmem je a diváci se to dozví po premiéře. A občanku jsme skutečně používali pravou, byla Filipa Zahradila," řekla Super.cz sama režisérka. Následně se našemu reportérovi z telefonu evidovaného na údajného fotografa Zbyňka Hovorku ozval prý sám hrdina Fillip Zahradil. "Chci vás jen upozornit, že rozhovor byl zaplacený a bylo to s televizí domluvené," snažil se nás přesvědčit muž na druhé straně telefonu. Mystifikační hra tak pokračuje. "Štve mě, že mi někdo podplácí herce, aby říkali lži," reagovala na to ještě Benešová, která se vydává za studentku písecké filmové školy, i když jí prý není.

Metropol TV v pondělí odvysílá další reportáž, ve které ukazuje na další podivnosti kolem filmu. Bude například o novináři, který na podvod jako první poukázal a někdo se mu pak naboural do emailu, aby rozeslal omluvné dopisy. Kdo ale ví, zda i současná negativní kampaň proti filmu není součástí reklamy režisérky, která už dala najevo, že je schopná naprosto všeho. Každopádně snímku, který by asi nikoho nezajímal ani kdyby byl nebyl vycucaný z prstu, to k úspěchu pravděpodobně stejně nepomůže.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám