Hlavní obsah
Článek

Snad nejrespektovanější herec své generace, jemuž se podařilo třikrát ohromit Americkou filmovou akademii, už další výzvy nepřijme. Daniel Day-Lewis v 60 letech oznámil, že s natáčením končí.

Sběratel nejprestižnějších cen se už dávno vepsal do dějin kinematografie. Oscara získal za filmy Moje levá noha, Až na krev a Lincoln. Na hereckou trofej byl nominován i za role ve snímcích Ve jménu otce a Gangy New Yorku.

Třetím Oscarem se Daniel Day-Lewis zařadil mezi největší herecké velikány. Stejného úspěchu dosáhli například Jack Nicholson a Meryl Streep. Rekordmankou se čtyřmi úlovky nadále zůstává Katherine Hepburn.

„Daniel Day-Lewis se už nadále nebude věnovat herectví. Rád by poděkoval všem svým spolupracovníkům a divákům, kteří jej během jeho kariéry podporovali. Jedná se o jeho osobní rozhodnutí,“ oznámila hercova mluvčí Leslee Dart, která nejspíš bude brzy bez práce.

Renomovaný britský herec byl pověstný tím, že se do svých rolí vždy plně položil. Na place se dokonce nechával oslovovat jménem svých postav. Na závěr kariéry Daniel spojil své síly s režisérem Paulem Thomasem Andersonem, za jehož film Až na krev získal jednoho ze svých tří Oscarů. Společně ještě natočili film Phantom Thread, který dorazí do kin v příštím roce.

Reklama

Další články

Načítám