Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Jen co národ dojala nepříjemnou zprávou o tom, že má po osmi letech opět rakovinu prsu, jen druhého, než které jí ztížilo život před roky, přišla nyní Anna K (59). s další šokující informací. Trpí stejnou poruchou jako hollywoodská star Angelina Jolie (48), která si kvůli ní nechala odstranit prsa, vaječníky i dělohu!

Obě v sobě totiž nosí gen BRCA1. A ten zapříčiňuje, že jeho nositelky mají až osmdesátiprocentní jistotu boje s rakovinou prsu, zatímco u žen, které ho nemají, je riziko až desetkrát menší.

Anna K., která má za sebou tři chemoterapie a dalších deset ji čeká, se o mutaci vadného genu dozvěděla na základě genetických testů. A rozhodla se, že půjde chirurgickou cestou Angeliny Jolie.

„V mém případě to beru automaticky, že mě tyto věci čekají. Asi není jiná možnost,“ krčí rameny zpěvačka, která promluvila pro pořad České televize 168 hodin.

I když prý občas nemá sílu ráno vstát, to, že je hrdinkou pro další nemocné a že je může inspirovat, ji prý drží v dobré náladě. Nemluvě o poměrně příznivé zprávě, že její oznámení o návratu rakoviny doslova ochromilo onkologické poradny. Spousta žen zpráva vylekala a vzaly specializovaná lékařská centra útokem. Jak se říká: vše zlé je pro něco dobré.

Reklama

Další články

Načítám