Hlavní obsah
Článek

Řecko je zemí ostrovů – pod modrobílou vlajkou jsou jich tisíce. Přestože je každý něčím unikátní, všechny mají společnou historii, ze které vzešla ta světová. Pokud si chcete vybírat, ke kterému moři se vydáte, máte z čeho. Řecké ostrovy totiž omývá jak Egejské a Krétské, tak i Thrácké, Středozemní a Jónské moře. Tak se podívejte na mapu a začněte plánovat své letní zážitky.

Zakynthos

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Ostrov v západní části Řecka je obklopený Jónským mořem. Říká se mu také Ostrov vůní, a to díky barevným květům. Najdete tady ale i skalnaté útesy s jeskyněmi, které lemují pobřeží. Vyhledávaným místem je záliv Navagio, kam se dá dostat jen lodí, nicméně výlet stojí za to! Nádherná pláž a průsvitné moře vás přesvědčí. Nejnavštěvovanějšími letovisky jsou Alykes, Amoudi, Kalamaki a Laganas – právě na plážích poslední zmíněné destinace můžete vidět i mořské želvy. Ať už plánujete vodní radovánky, nebo výlet za vzácnými tuleni či do historických vesniček, Zakynthos je na splnění vašich přání připraven. Z Prahy jste na ostrově zhruba za dvě hodiny, podívejte se na dovolena.cz, kdy poletíte vy.

Korfu

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Korfu patří mezi nejzelenější řecké ostrovy. Smaragdové keře a stromy v kontrastu se zlatými plážemi si zamilujete stejně jako olivy, které se na ostrově pěstují. Korfu voní jako tropické citrusy, příjemné prostředí dotvářejí milí lidé, kterých tu žije jen 100 tisíc. Na ostrově se tak budete cítit jako doma. Na pobřeží najdete jak písčité, tak oblázkové pláže, které jsou považovány za jedny z nejčistších v Evropě. Stejně jako pevnina je zajímavé i moře, ve kterém se můžete i s dětmi vydat na potápěčskou průzkumnou výpravu. Oblíbeným turistickým cílem na Korfu je Myší ostrov, který svým tvarem připomíná loď. Podle legendy patří Odysseovi, kterému nechal loď zkamenět sám král moří Poseidon.

Kos

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Na Kosu najdete tolik pamětihodností, že se sem budete chtít vrátit, abyste je stihli poznat všechny. Mezi nejoblíbenější památky patří Hrad rytířů Řádu sv. Jana, jehož architektura odkazuje až k antice. Před pevností stojí mohutný platan - ten údajně zasadil sám Hippokrates, který se na Kosu narodil. Pláže jsou v podstatě okolo celého ostrova a volně přecházejí v dálky Egejského moře. Kos vznikl tektonickou činností, a tak na něm můžete objevit i mořské termální prameny nebo vyhaslou sopku Nisyros, můžete se vydat i do jejího nitra. Objevte památky Kosu i vy, najděte si svůj termín na dovolena.cz.

Rhodos

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

V Egejském moři naleznete i ostrov Rhodos. Rozmanité místo, kde si přijdou na své jak ti, kdo milují turistický ruch, tak ti, kdo vyhledávají lidmi nedotčenou přírodu. Všem ale doporučujeme návštěvu údolí motýlů v oblasti Petaloudes, kde se můžete projít mezi tisíci motýly až ke kostelíku z 18. století. Nejvyhlášenější pláží je Faliraki, klidnější je pak Afandou. Zhruba uprostřed ostrova je pak jedno z nejkrásnějších měst celého Řecka – Lindos. Právě tady najdete bíle natřené typicky řecké domy, které znáte z katalogů. Na vrchol kopce v Lindosu můžete vyjet i na oslovi. Zažijte přímo filmovou romantiku!

Kréta

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Ať už chcete strávit aktivní dovolenou, nebo jen lenošit na pláži, Kréta je tou správnou volbou. Pokud máte rádi zábavu, vydejte se na sever ostrova. Místo je vhodné i pro rodiny s dětmi, na většině pláží je totiž pozvolný vstup do moře. Dominantou jihozápadní a střední části Kréty jsou hory a malebné vesničky. Pokud máte rádi přírodu a chcete víc klidu, středisko Plakias vás nezklame. Na Krétě vás čeká historie – prozkoumejte starověké město Faistos, které vzniklo už 4000 let př. n. l. Na Krétě se zkrátka budete mít božsky - podle starořeckých mýtů se tady narodil i vládce olympských bohů Zeus. Nemůžete se dočkat? Vybírejte na dovolena.cz a užijte si letošní dovolenou podle svých představ.

Další články

Načítám