Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Snad žádné jiné jméno se v posledních týdnech neskloňuje častěji než to jeho. A i fotek tohoto někdejšího trestance vzniká patrně víc než nejznámějších českých památek. Jiří Kajínek, muž, který nedávno mohl po třiadvaceti letech vyjít z vězení, nemá ani tak problém naučit se používat moderní techniku, jak mnoho lidí předvídalo, jako spíš ubránit se náletům fanoušků!

Už od chvíle, kdy opustil bránu věznice, bylo jasné, že o něj bude zájem. Že ale až takový, to nečekal. Ani na klidnějších místech neujde snad ani padesát metrů, aby na žádost nemusel pózovat pro tunu selfíček. I podpisů už rozdal nepočítaně.

„Jirka je frajer, udělal si na mě čas a ochotně se se mnou vyfotil,“ píše na sociálních sítích jeden ze ‚šťastlivců‘, který jeho exvězňův snímek ulovil. Hodně lidí zkrátka věří v jeho nevinu.

Patrně i proto je možná překvapivě jedním z nominovaných v internetové formě referenda o hlavě státu Prezident 21 miliardáře Karla Janečka, v níž už hlasovalo přes sto tisíc lidí.

Výhodou je, že lze udělit jeden až tři hlasy do plusu, při dvou a třech kladných lze pak dát ještě i jeden minusový, čímž se prý vyloučí možnost, že by na internetu mohl vyhrát nějaký extrémistický kandidát.

„Jiřího Kajínka jsme do hry zařadili poté, co ho navrhl jeden z účastníků. Na rozdíl od soudců se na kandidáta na prezidenta nevztahuje podmínka bezúhonnosti, z čehož vyplývá zajímavá kuriozita: pan Kajínek by teoreticky mohl kandidovat ještě ve výkonu trestu a pokud by vyhrál, mohl by si sám udělit milost,“ říká Ondřej Koutský, koordinátor hry Prezident 21, a dodává: „Jiří Kajínek si aktuálně dělí 132. místo s hercem Tomášem Töpferem.“

Kdyby se nějakou souhrou náhod Kajínek někdy skutečně stal prezidentem, nebyl by prvním vládcem Pražského hradu, který zažil vězení. Své si v něm vytrpěli i Václav Havel a Gustav Husák. Ani jeden však v lochu nestrávil zdaleka tak dlouhou dobu, jako amnestovaný vězeň.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám