Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Peklo na zemi. Tak by se dala popsat situace, do níž se dostala Pilar Olave (30) z Los Angeles. Téměř po dva roky zůstala upoutána na lůžko, kvůli extrémní alergii dokonce nemohla žít se svým manželem. Vlastně se stala vězněm ve vlastním bytě.

Zhruba před čtyřmi lety začala Pilar trpět poruchami paměti a byla často dezorientovaná. Přidala se zmatenost, bolesti na hrudi a břicha, přílišné bušení srdce. Její tělo projevovalo známky alergie téměř na všechny potraviny, lidi, vodu, šaty, ale dokonce i všechny technologické vychytávky vyzařující elektromagnetické pole, včetně jejího mobilu.

„Stala jsem se extrémně citlivou na jakýkoliv zápach chemikálií. Kdykoliv jsem použila lak na vlasy nebo make-up, dostavily se bolesti břicha a hlavy. Cítila jsem se zle,“ vzpomíná Pilar.

Lékaři byli tehdy bezradní. A stav ženy se jen zhoršoval. Jakékoliv mikroorganismy, které přišly do kontaktu s její pokožkou, byly schopny navodit jí anafylaktický šok.

„Postupovalo to do té míry, že jsem zůstala upoutaná na lůžko. Nejstrašidelnějším symptomem přitom byla častá dušnost a stálý pocit, že se mi nedostává kyslíku," popsala Američanka své útrapy. „Byla jsem alergická na pachy lidí, míst, potraviny, oděvy, vodu, barvy, světlo... Seznam by mohl pokračovat dál. Dalo by se říct, že jsem byla alergická na život a svět.“

Jenže pak její muž v jejich bytě záhadně zkolaboval. A začalo vyšetřování, které zjistilo, že do jejich ložnice zkorodovaným potrubím prosakuje plyn. Jeho množství nebylo extrémní, takže si jeho zápachu smíchaného s ostatními pachy domácnosti vůbec nevšimli. Záhada byla objasněna!

Doktoři tak měli ve věci ihned jasno. Jednalo se o plíživé symptomy otravy plynem. Díky jeho vdechování trpěl mozek, plíce i srdce nedostatkem kyslíku, takže ženě zkolaboval imunitní systém. Intenzivní kyslíková terapie ji teď postupně vrací do normálu. Zatím má za sebou 200 aplikací kyslíkové lázně a další ji čekají. „Mohlo by trvat ještě roky, než se dám zcela do pořádku, ale doufám, že ten den již není daleko,“ nevzdává se Pilar naděje.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám