Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Modelce Veronice Kašákové se v práci jejího nadačního fondu pro dětské domovy daří výborně. Dokonce byla oslovena, aby se podílela na změně zákona, který záležitosti kolem opuštěných dětí řeší.

"Musím zaklepat, že se nám daří opravdu výborně. Hodně toho plánujeme, hodně toho děláme, spousta lidí nás podporuje, a za to bych jich chtěla poděkovat. Pro mě je to tak přirozené, že nemám pocit, že bych pracovala. Ale je to špatně v tom, že nepoznám hranice, kdy bych měla přestat a odpočinout si. Takže nedávno jsem úplně odpadla, jak jsem byla unavená. Ale jak říkám, mně přijde přirozené dělat to, co dělám, a jsem ráda, že to tak i ostatní vnímají," míní Veronika.

"Protože se trošku pouštím do systémů, jak fungují dětské domovy, a snažím se pomoct nejenom dětem, ale i tetám, které se o ně starají. Navzájem komunikujeme různé varianty, a to zaujalo určitého člověka v senátu. Zatím jsme si byli dát jenom kafe a povídali si o tom. Co bude dál, to uvidíte. Zatím je jen můj názor jako člověka, který v domově žil, a teď se tam vrací. Bylo fajn probrat to s někým, kdo na to může mít do budoucna vliv," myslí si Kašáková.

Bude tedy lobbovat za změnu zákona? "Dokud tady budu, tak budu lobbovat hlavně za ty děti a tety. Jestli to bude mít něco společného se zákony, teprve uvidíme. Budu se snažit, aby dětem bylo ještě lépe, než je, protože těm je tam velice dobře. Ale chci, aby bylo dobře i těm tetám, které je tam vychovávají," vysvětlila.

Sama Veronika na to, že vyrůstala v dětském domově, vzpomíná velmi dobře. Byla tam spokojená. Nejhorší byl pak vstup do 'reality'. "Jsem proti tomu, aby byly dětské domovy zrušeny. Díky tomu, že jsem tam byla, tady dneska stojím a můžu o tom mluvit. Personál pro děti dělá maximum, ale střet s realitou po odchodu z domova je těžší. Tety mají dva roky po našem odchodu povinnost dávat nějakou poradenskou činnost, ale aby pro nás byly dál jako domov, to už nefunguje, protože přicházejí další děti," upřesnila Veronika.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám