Hlavní obsah
Článek

Nálady a přesvědčení herce Jiřího Pomejeho (†54) se poté, co mu našli rakovinu hrtanu, mění docela často. Tvrdil například, udělá všechno pro to, aby se vyléčil, jenže nyní vyřkl jasný ortel, který je s tím docela v rozporu: když mu nepomůže ozařování, na chemoterapie ho prý nedostanou ani párem volů!

Řada pacientů chemoterapie odmítá s tím, že při nich někteří jejich předchůdci zažívali šílené stavy nevolností, a navíc se prý také některým změnila osobnost. Třeba taková Věra Galatíková (†69) na ně nešla, vyhledala raději alternativní léčbu. Rakovině plic nakonec přece jen podlehla.

O tom, že by zvolil jiné metody, uvažuje i Pomeje. „Spousta lidí s mou diagnózou žije u moře. Mnohem lépe se tam dýchá. Jeden korejský herec, který odmítl ozařování, je u moře už třetí rok. Léčil se vlastně alternativním způsobem. A já jsem jasně řekl, že se klidně nechám na plné pecky ozářit, ale kdyby mělo přijít na to, že by mě řezali a musel bych jít na chemoterapie, tak to už neudělám. Odmítnu to. Raději se odstěhuju k moři a budu to zkoušet jinak,“ tvrdí odhodlaně Pomeje. Rady od lidí na ulici zatím ale odmítá. Kdyby prý všechny použil, zemře dřív na selhání životně důležitých orgánů než na rakovinu samotnou.

Všichni kolem něj ale pevně věří, že k takové situaci, kdy by o svém dilematu musel skutečně vážně rozhodovat, nedojde a že už ozařování rakovinu definitivně zničí. Musí jich podstoupit pětatřicet, poslední dávku dostane koncem června.

Reklama

Další články

Načítám