Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Je to nerovný boj! Kody Feragen (21) z amerického Utahu už mnoho lidí nařklo z toho, že je anorektičkou. Ona by přitom tak ráda byla klidně při těle. Jenže tenhle souboj s lidskou neomaleností se jí nedaří vyhrát, stejně jako ten s jejím onemocněním.

Kody totiž trpí spinální svalovou atrofií, což je onemocnění, které má vrozené. Úbytek svalstva, k němuž při něm dochází, jí způsobuje mnohá utrpení. Jedno z nich je hladovění, protože každé sousto jí způsobuje veliké bolesti. Dívku tento fakt už ohrožuje na životě. Potřebné živiny už do sebe nedostane jinak než žaludeční sondou. Nyní už je natolik slabá, že musí používat invalidní vozík.

Spinální svalové atrofie (SMA – Spinal muscular atrophy) jsou vrozená onemocnění, při nichž dochází k postupnému ubývání svalstva, následně i schopnosti se pohybovat. Postiženy bývají více dolní končetiny než horní. Nemocní také mívají potíže s polykáním, později i s dýcháním. Postup nemoci je individuální, protože ho ovlivňuje řada faktorů. Jednou z vážných a častých komplikací je dechová nedostatečnost, která se může stát i příčinou smrti.

Reklama

Další články

Načítám