Hlavní obsah
Článek

Společně s krví jí v žilách koluje jazz, swing a blues, ve svém oboru dnes patří k opravdovým legendám, ale v soukromí se s ní život zrovna nemazlil. Řeč je o zpěvačce Janě Koubkové (73), která o svých osudových ranách i těžkých letech dospívání otevřeně promluvila v pořadu České televize 13. komnata.

Když byly Janě čtyři roky, rodiče se rozvedli. Budoucí jazzmanku vychovávala s maminkou především babička. Dospívání i dospělost uznávané umělkyně však poznamenaly tragické události. Když byla Janina matka podruhé v jiném stavu, její otčím spáchal sebevraždu.

„Jednoho rána, když máma byla v šestým měsíci a čekala mého bráchu, tak moje babička přišla a řekla, že se oběsil na záchodě. Babička ho tam našla. Když je člověk malý, tak nebere věci tak strašně. Byl pohřeb a za tři měsíce se narodil malý,“ vzpomíná Jana.

Mamince Jany bohužel nevyšel ani další ze vztahů. Partner, s nímž přišla do jiného stavu potřetí, emigroval. Jana tak pomáhala mamince s domácností, starala se o dva malé bratry a přivydělávala si zpěvem. Další krutou ránou byla pro Janu smrt její mámy, která podlehla rakovině prsu. Nejmladšímu bratrovi bylo v té době osm let.

Nečekanou byla pro Janu smrt Jiřího, staršího ze dvou bratrů. „Přijela jsem si pro urnu a dozvěděla jsem se, že si brácha podřezal žíly ve vaně. Člověk si pak zpětně leccos uvědomí. Máma zažila smrt jeho otce, když byla v šestém měsíci,“ přemítá žena, která ve vlastních vztazích s muži také neměla na růžích ustláno.

„Jak jsem byla bez táty, tak jsem inklinovala ke starším mužům. Můj první muž v devatenácti, s nímž jsem krásně přišla o panenství, byl o patnáct let starší. Přišel s tím, že mě miluje a že se rozvádí. Dneska už se tomu člověk směje, jak jsem byla hloupá a naivní,“ vzpomíná Jana s tím, že tehdy poprvé přišla do jiného stavu.

„Ten muž se nerozvedl, a to dítě nechtěl,“ přiznává jazzová ikona bez obalu. Ani její další vztahy nedopadly podle představ. „Pro mě bylo hrozně těžký si to dítě nechat a být svobodnou matkou. Nedovedla jsem si představit, že by to dítě vyrůstalo bez táty jako já,“ dodala žena, která i po sedmdesátce koncertuje, píše knihy a vydává desky.

Reklama

Další články

Načítám