Hlavní obsah
Článek

Český národní symfonický orchestr připomene na speciálním večeru PROMS GALA legendární muzikál Les Misérables/Bídníci, který byl v Praze uveden poprvé před 25 lety. Inscenace podle románu Viktora Huga zahájila v roce 1992 český muzikálový boom, jehož součástí se stal Dracula, Jesus Christ Superstar, Fantom opery nebo Johanka z Arku.

To nejlepší z nejlepšího za posledních 25 let na české muzikálové scéně oslaví galakoncert 10. října ve Foru Karlín, na němž zazpívají držitelé Ceny Thálie a hosté z pražských i brněnských divadel. Dirigentem bude Maestro Marcello Rota, pod jehož taktovkou zpíval na světovém turné i světoznámý Andrea Bocelli.

„Náš orchestr zahraje skladby z muzikálů West Side Story, Sunset Boulevard nebo Chicago,“ uvedl šéf ČNSO a festivalu Prague Proms Jan Hasenöhrl, který sólově zahraje na trubku árii Memory z muzikálu Cats. Sólisty Mariána Vojtka, Moniku Absolonovou (47), Báru Basikovou (61), Hanu Holišovou (43), Pavla Vítka nebo Jana Kříže doplní 50členný smíšený sbor a řada původních představitelů z muzikálů Les Misérables/Bídníci, Jesus Christ Superstar nebo Dracula. Nejmladší účastnicí galakoncertu bude dcera producenta Františka Janečka (79), malá Emily Janečková, která už má za sebou i vystupování v muzikálu nebo v opeře.

„Vybírali jsme interprety, kteří mají na repertoáru slavné muzikálové melodie a patří k nejobsazovanějším umělcům tuzemských scén,“ doplnil koproducent Janis Sidovský, který program sestavil.

Největší část dvouhodinové přehlídky tvoří árie z muzikálu Les Misérables/Bídníci, z nichž zazní například Knížka snů, Píseň samotářky, Otčenáš nebo hymnická skladba Příští den. Evitu připomene slavná píseň Neplač pro mě, Argentino, Hair gospelová Kéž slunce svítí a Johanku z Arku tercet Ty jsi ten déšť.

Reklama

Další články

Načítám