Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Představujeme vám další statečnou blogerku, která se aktivně pustila do osvěty kolem svého limitujícího onemocnění. Celia Martinez (26) z Granady ve Španělsku trpí psoriázou, lidově nazývanou lupénka. Tato nemoc kůže je nepříjemná pro fyzickou stránku, ale stejně tak, a možná ještě víc, pro psychiku člověka.

Nemoc totiž způsobuje na pokožce nemocného výrazné stopy v podobě zarudlých ploch, které jsou příliš suché, mají tendenci praskat, krvácet a velmi svědí. Samozřejmě že taková „ozdoba“ každého nemocného dosti značně stigmatizuje.

Celia už toho měla dost. Nechtěla být vyloučena ze společnosti kvůli něčemu, co si nejen nezpůsobila, ale ani to dost dobře nemůže ovlivnit. Proto si na Instagramu založila profil, kam vkládá neretušované fotky celého svého těla. Je na nich patrné, jak nepříjemný a většinou nekonečný boj člověk s psoriázou každý den svádí. Zároveň se tak snaží uvyknout zdravé lidi pohledu na své tělo, aniž by z toho měli nepříjemný pocit.

Jeden z jejích statusů informuje, jaký je její aktuální postoj k nemoci, jíž trpí, a zároveň vysvětluje její optimismus: „Nejprve to pro mě byl šok a těžká rána, jako pro každého s touto nemocí. Ale po čase jsem se rozhodla přijmout tu věc takovou, jaká je, a žít svůj život každý den s úsměvem a velkým optimismem.“ To také považuje za svoji největší ctnost.

Reklama

Další články

Načítám