Hlavní obsah
Článek

Americký herec Charlie Sheen (58), který je HIV pozitivní, se v rozhovoru pro britský tisk rozpovídal o terapii, kterou v boji s nemocí podstupuje. Že má zhoubný virus v krvi, zjistil už v listopadu 2015. Nezbylo mu nic jiného než začít okamžitě užívat silné každodenní dávky léků. Cítil se po nich ale hrozně a jeho stav se rapidně zhoršoval.

Hned počátkem následujícího roku se proto zapsal do klinické studie na nový lék označovaný jako PRO-140. Jeho výhoda byla pro Charlieho zřejmá hned od počátku. Medikament se aplikuje pouze jednou týdně intravenózně (tj. vpichuje se do žíly), čímž odpadá každodenní polykání pilulek.

Ubíhaly týdny a měsíce, ale herec byl stále na standardní medikaci. A byl čím dál tím zoufalejší. Původní léky nazýval „drogovým koktejlem“ a stav, který mu jejich vedlejší účinky navodily, byl prý na samé hranici demence. Do toho se přidaly finanční problémy, protože od té doby, kdy se v televizi ke své chorobě přiznal, natočil pouze jediný film. Tím byl loni snímek Paranormal Activity Security Squad.

Charlie se propadal rychle ke dnu.

Až přišel přišel květen loňského roku. Sheen byl konečně přijat do testovacího programu nového léčiva. To, co se následně stalo, ho až dojímá. S nasazením injekcí PRO-140 prožil prý obrovskou úlevu. Podle svých vlastních slov prošel naprostou emocionální i fyzickou transformací. Nyní je při síle a cítí se fantasticky.

Nový lék je stavěn na principu protilátek a nikoliv syntetických chemikálií. Stále však ještě není na trhu. Nyní prochází procesem schvalování kontrolních orgánů. Pokud vše půjde hladce, co nevidět by se měl dostat i k ostatním HIV pozitivním pacientům.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám