Hlavní obsah
Článek

Jsou to teprve tři roky od chvíle, kdy zhasl její život pod koly vlaku v Uhříněvsi. Lidem, kteří ji znali a měli ji rádi, to ale připadá už jako celá věčnost. Jak na Ivetu Bartošovou (†48), která 29. dubna 2014 spáchala sebevraždu, vzpomínají její spolupracovníci?

„Pamatuju si, že mi to volala manželka, oznámil jí to někdo od Jirky Krampola. Dodnes tomu nerozumím, nevím, co se to ráno u ní doma muselo stát. Ještě v prosinci mi připadala v pořádku a vyrovnaná, s Karlem Holasem z Čechomoru jsme si ve studiu říkali, že je naprosto zpátky. Měli jsme z toho velkou radost. Po čtyřech měsících se to pak stalo,“ vzpomíná zpěvák a dříve i dramaturg a scenárista Marcel Zmožek, který s Ivetou připravoval pro jednu televizi její poslední vánoční program.

„Přemýšlím nad tím, co se člověku honí hlavou, když se vydá vstříc vlaku. Buď musí být naprosto mimo, nebo je to naprosto odvážný člověk. Dodnes si také trošku vyčítám, že když krátce před Ivetinou smrtí vyšlo najevo, jak je zase v háji, že jsem ji nekontaktoval a nesnažil se jí pomoci. Nebydleli jsme od sebe moc daleko. Ale říkal jsem si, že těch lidí, co se do toho motá, je hodně,“ vysvětluje Zmožek.

Jako jeden z mála se hysterie po smrti Ivety nezúčastnil její někdejší spolupracovník, skladatel Jarek Šimek (50). Místo honění si trika na zpěvačce, která s ním dokonce jeden čas plánovala i společný život, pro ni udělal velkou poctu: vydal její nikdy nezveřejněné písně na posledním cédéčku Iveta Naposledy.

„Pamatuju si, že mi okamžitě vyhrkly slzy do očí, nemohl jsem to zoufalství nijak zastavit ani utišit. Bylo mi to strašně líto. Iveta pro mě strašně moc znamenala a snad i já jeden čas pro ni. Hodně lidí na ni plivalo jen špínu, ale přitom, když na to přišlo, se uměla skvěle bavit a byla hrozně milá,“ vzpomíná Šimek.

Nyní se opět objevují články o Josefu Rychtářovi, jejím sedmiměsíčním manželovi, který jako by ani nelitoval obrovské lidské tragédie zpěvačky, ale jen sám sebe, jako by se jen jemu stalo neštěstí. Nemluvě o tom, že její hrob nesmyslně umístil do Říčan, přestože s nimi neměla nic společného. Argumentoval tím, že byla jeho ženou, a tak to přece měl právo udělat. Co na tohle říká Jarek?

„Nezlobte se, ale tohle se ani nedá nijak komentovat,“ odvětil Jarek.

Ten snad potěší fandy Bartošové. „Pořád mi psali fanoušci s žádostí, jestli bych nevydal taneční verzi songu S tebou se neloučím, což byla nejúspěšnější písnička z alba Iveta Naposledy. Tak jsem na tom zapracoval. Určitě ale nevyjde v den výročí Ivetina úmrtí. V nejbližší době však ano. Myslím, že se povedla. A Ivetě, tak jako vždy, v sobotu zapálím svíčku, a budu vzpomínat na vše dobré, co jsem s ní prožil,“ dodal.

Ivetě se mihl životem třeba i Pavel Pásek. Producent byl jeden čas jejím manažerem. Měl s ní sice později různé finanční spory, ale vzpomíná jen v dobrém.

„Nic špatného se mi ani nevybavuje, jen to hezké. Měsíc třeba byla na klinice na Slovensku, ale nebyla to žádná odmašťovna, šlo o kliniku krásy. A jak to tam dokázala roztočit a bavit lidi, to byste nevěřili! Byla prima. Taky si vybavuju, že sice uměla strašně rychle peníze rozfofrovat, ale na druhou stranu by jeden ani nevěřil, jaký přehled v nich měla,“ uzavřel Pásek.

Reklama

Další články

Načítám