Hlavní obsah
Článek

Tahle žena byla svého času nejen krásná a úspěšná. Díky své profesi televizní hlasatelky zažila v šedesátých letech opravdu masovou popularitu. Pro mnohé televizní divačky byla ve své době ideálem, zbožňovanou ikonou i vzorem, který udával módní trendy. Šarm opravdové dámy si zachovala i v dobách, kdy jí nebylo do smíchu a ona se musela vyrovnávat s nepřízní osudu nejen v pracovní, ale i osobní rovině. Už víte?

Do televize se Milena Vostřáková dostala v roce 1957. Na radu Josefa Zímy si tam tenkrát napsala, byla pozvána na konkurz a ten vyhrála. Za pár dní už poprvé vysílala. Brzy začala dostávat desítky obdivných dopisů. V televizi se na konci padesátých let Milena seznámila i se svým prvním manželem, režisérem Miroslavem Zachatou. Po čtyřech letech chození se vzali a narodila se jim dcera Anna. Mileně se dařilo v soukromí, ale i v profesi. Po roce 1969 se karta obrátila.

Od lékaře, který vyšetřoval jejího muže, se týden před Vánoci a vlastně náhodou dozvěděla, že její muž trpí leukémií a jeho stav je velmi vážný. „Došla jsem domů, napekla a nasmažila jsem. Neřekla jsem to nikomu. Udělala jsem Vánoce, jak mají být. Přišel Štědrý den, seděli jsme u vánočního stromku, holčička byla roztomilá. Já jsem se na ně koukala a věděla jsem, že to jsou poslední Vánoce s mým mužem,“ svěřila Vostřáková v pořadu 13. komnata.

A brzy mělo být ještě hůř. Krátce po smrti manžela přišla paní Milena i o milovanou práci. „Normálně piji urologický čaj, ale dnes připíjím vínem našim hokejistům, protože jde o vítězství nejen sportovní, ale i morální,“ prohlásila Milena z televizní obrazovky po hokejovém zápase se Sovětským svazem netušíc, že to pro ni bude mít brzy fatální následky.

„Dostala jsem zákaz vystupovat v rádiu, v televizi, na veřejnosti. Nemohla jsem nic,“ vzpomínala po letech dáma, která se v televizi dále živila jako asistentka scény s platem dvanáct set korun. Po deseti letech se situace uklidnila a Milena začala konferovat koncerty s Milanem Chladilem. Taky se znovu zamilovala a v padesáti se podruhé vdala za dramaturga a scenáristu Jiřího Blažka. Po dvaceti letech se znovu vrátila na obrazovky jako programová hlasatelka.

Až do poslední chvíle byla paní Milena životní optimistkou a neztrácela svůj typický úsměv. Moderovala v rozhlase, jezdila po zájezdech a byla spoluautorkou knih a kalendářů. Zemřela pro mnohé nečekaně před šesti lety ve věku 77 let.

Reklama

Další články

Načítám