Hlavní obsah
Článek

Tragická smrt režiséra Martina Dolenského (†47), jenž se čelně střetl s kamiónem nedaleko milované chalupy, otřásla snad všemi českými filmaři. Ti mu z důvodu, že by si coby buddhista nepřál klasický pohřeb, raději vystrojili speciální rozloučení v klubu FAMU. Dorazili například Michal Malátný s dcerou, Vladimír Javorský, Veronika Kubařová nebo Jana Bernášková.

„Nebyli jsme nejbližší přátelé, ale měla jsem ho moc ráda. Známe se z Vyprávěj a točili jsme spolu také pohádku Pravý rytíř. Byl to strašně hodný a slušný člověk, abstinent, vegetarián a ekolog. Byl velmi citlivý a vnímavý. Žádný dravec, ale velmi pracovitý člověk. Je to pro mě neuvěřitelné, zasáhlo mě to. Samozřejmě jednou zemřeme, ale znovu jsem si uvědomila, že nikdy nevíme dne ani hodiny,“ řekla nám již dříve herečka.

Kolegové od filmu plánovali setkání, při němž by netruchlili, ale oslavovali režisérův život.

„Nepochopitelně a tragicky opustil tento svět režisér a pedagog FAMU Martin Dolenský. Nemuseli jste ho znát dokonale, ale museli jste ho mít rádi. Poslední rozloučení pojmeme jako oslavu Martinova života a jeho práce. Zváni jsou všichni, kteří chtějí říct ,Ahoj῾ Martinovi i pozůstalým,“ stálo na jakémsi parte, jež zvalo na akci.

Dorazit se chystal v pozdějších hodinách (akce začala ve tři odpoledne) i režisér Karel Smyczek, který byl Dolenského učitelem a jenž mladšího kolegu považoval za svého nástupce.

Dolenský v poslední době pracoval pro Českou televizi, pro její dětský kanál Déčko, konkrétně pro pořad Planeta Yo. Proto jeho odchod rozesmutnil například i zpěvačku, herečku a dabérku Ivanu Korolovou, která na pořadu spolupracovala. „Jednou se zase někde setkáme,“ vzkázala mu na sociální síti.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám