Hlavní obsah
Článek

Všichni ji měli za laskavou, hodnou, pohádkovou babičku, přesto se těch, kteří by se přišli poklonit její památce, moc nenašlo! Herečka Libuše Havelková (†92) měla ve středu v poledne ve Velké obřadní síni krematoria Strašnice pohřeb, jenž nejenže trval překvapivě krátce, navíc prostor zoufale zel prázdnotou.

Samotný obřad začal o osm minut později, než bylo plánováno. Krátce před tím přišel syn Ondřej Havelka (69) s hereččinými dalšími blízkými. Zazněly tři melodie, které paní Havelková milovala, následně pronesl emotivní projev žák bývalé profesorky herectví.

„Vážená paní profesorko, moje milovaná druhá maminko! Vaše rodina mi toto oslovení jistě odpustí. Přicházím se s vámi rozloučit nejen jako jeden z mnoha vašich studentů, ale také jako váš seriálový syn. Za ta krásná setkání vám moc děkuju. Rád na ně budu vzpomínat,“ pronesl dojatě herec Jaroslav Satoranský.

A pokračoval.

„Vzpomínám si, jak jsem vás v jedné scéně seriálu (Nejmladší z rodu Hamrů, pozn. redakce) s velkou láskou objal a vy jste se mi přiznala po nějaké době, když jsme se neviděli, že jsem vám v tom objetí zlámal žebra. Moc jsem se tehdy omlouval, ale tak jsem vás měl rád. Věřím, že s úctou a láskou na vás vzpomínají všichni kolegové,“ uvedl dále, než se po překvapivých jedenácti minutách zatáhla opona s ostatky herečky.

Jestli měl Satoranský v konci svého projevu pravdu, nevíme, ale každopádně příliš umělců zesnulé herečce svou úctu vlastní přítomností nevyjádřilo.

Dorazil Josef Somr, Petr Kostka a Jiří Hromada, další slavná jména ale aby člověk pohledal. I s příbuznými a novináři bylo v obřadní síni sotva čtyřicet lidí, takže vypadala prázdně.

Stejně tak prostor, kam se pokládají květiny, nepůsobil nijak přeplněně.

Škoda, že si celé generace herců, jež Havelková učila, na svou profesorku nevzpomněly!

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám