Hlavní obsah
Článek

Jeho život vyhasl nedaleko chalupy, kterou si před lety pořídil a péči o ni miloval. Všemi jeho blízkými otřásla ztráta režiséra Vyprávěj Martina Dolenského (†47), který se se svým vozem čelně střetl s kamiónem, když z nezjištěných příčin vjel do protisměru. On sám jako přesvědčený buddhista se smrti nebál!

Buddhisté jsou totiž přesvědčeni, že žijí jen ve vypůjčené tělesné schránce a že po smrti na základě svých zásluh (karmy) dojde k náležité reinkarnaci.

Není proto divu, jak se s ním loučila třeba herečka Ivana Korolová.

„Už ses určitě znovu narodil tam, kde se ti líbí, a potkáme se někde v Himálaji příští rok. Tohle tělo jsi měl jenom půjčené. Máme tě rádi, ale ty víš,“ napsala na sociální síť Dolenského.

V pondělí odchod kamaráda zapíjela. „Naše planeťácká parta (Dolenský dělal pro ČT Déčko pořad Planeta Yo) s láskou, vtipem, slzou a ‚vyšším vědomím‘ vzpomínala na našeho režiséra Martina Dolenského. Určitě se potkáme jinde,“ svěřila se také.

„Teď jsem viděla foto, to se přežít ani nedalo. No, tak teď už jsi zažil i ten blackout, jak jsme o tom tenkrát diskutovali,“ napsala k jeho skonu kamarádka. Připomněla tím přesvědčení některých buddhistů, že se mohou po létech tréninku meditacemi a po zadržení dechu na dlouhou dobu dostat do takového stavu, že opustí svou tělesnou schránku a stanou se nesmrtelnými.

K úmrtí Dolenského se vyjádřila i produkce filmu Milada o Miladě Horákové. „Náš hlavní dramaturg zemřel tragicky minulý týden při autonehodě. Martin Dolenský byl stále mladý a plný života. Martin byl důležitý při vzniku scénáře Milada a jeho dramaturgii. Jsem stále v šoku a skutečně smutný. Chtěl bych vyslovit upřímnou soustrast jeho přítelkyni a rodině,“ napsal David Mrnka.

Podle jedné ze známých se u filmaře podobný konec mohl čekat.

„Vyletěl vysoko, bylo to šílený, nemohl přežít. Je mi to moc líto, trápí mě to,“ svěřila se Radana.

Málokdo ví, že Martin původně studoval bohemistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Nakonec ale zběhl k filmařině. Právě na půdě pražské FAMU by mělo proběhnout v příštím týdnu poslední rozloučení. Jako buddhista by si patrně klasický obřad nebo obvyklou kremaci v žádném případě nepřál.

Reklama

Další články

Načítám