Hlavní obsah
Článek

Málokterá smrt zamává s českým šoubyznysem tolik, jako odchod talentovaného režiséra Martina Dolenského (†47). Ten přitom zemřel za velmi tragických okolností: podle policie vjel na silnici do protisměru a ve velké rychlosti se střetl s protijedoucím kamiónem. Neměl šanci na přežití. Hned se vyrojily spekulace, zda nešlo o alkohol za volantem, sebevraždu či prostě jen hloupé hazardování se životem. Co na to říkají jeho známí a jak na něj vzpomínají?

„Potkali jsme se už kdysi dávno, nabízel mi tehdy roli ve svém debutantském filmu Chyťte doktora. Nakonec ji sice dostala Tatiana Vilhelmová, ale od té doby jsme zůstali přáteli. Intenzivně jsme se viděli prakticky celé poslední léto, můj Michálek totiž u Martina vyhrál casting do pohádky Pravý rytíř,“ vzpomíná Eva Decastelo. Právě Pravý rytíř byl hlavní pohádkou České televize o Vánocích 2016.

„Martin byl buddhista. Už před lety to byl z principu až extrémně inteligentní kluk, velmi empatický a hodný. Asi se nenajde člověk, který ho opravdu znal a dokázal by o něm říci vůbec něco negativního. Každému se snažil pomoci a vyjít vstříc. Pokaždé hledal smírnou cestu k řešení problémů,“ pokračuje moderátorka. Právě proto prakticky vylučuje možnost, že by chtěl spáchat sebevraždu.

Způsob jeho smrti je pro ni šokující. Že by šlo o alkohol nebo o nebezpečný styl jízdy, však na základě toho, jak ho znala, rezolutně odmítá.

„Sebralo mě to. Nebezpečné předjíždění mi k němu nesedí. Spíš si myslím, že šlo o technickou závadu na vozidle. Byl to klidný, mírný člověk. Byl velmi střídmý, dokonce ani nepil alkohol. Je ho moc velká škoda,“ líčí Eva.

„Potkali jsme se například v Rafťácích (v nich Dolenský představoval barmana – pozn. red.), ale hlavně jsem hrál v jeho druhém filmu Můj vysvlečenej deník. Velmi úzce se mnou také pracoval na přípravě filmu Sněženky a machři po 25 letech. Ty ale nakonec dopadly úplně jinak, ve finále se snímek bohužel nerealizoval podle naší synopse. Svého času jsme byli v intenzivním kontaktu. Poslední dobou ne, ale věděli jsme o sobě. Byl to absolutně pohodový, klidný člověk, nikam se necpal, nepotřeboval si nic dokazovat. Byl to prostě bezkonfliktní, příjemný člověk, kterému to přemýšlelo,“ zamrzela Martinova smrt herce Jana Antonína Duchoslava.

S režisérem se na sociální síti loučil i Jiří Mádl. „Sbohem, kamaráde,“ uvedl stručně.

Super.cz hovořil i s režisérem, který s Dolenským intenzivně v poslední době dělal na projektu České televize.

„Pracovali jsme s Martinem na televizním pořadu Planeta Yo. On jako starší kolega mě toho mnoho naučil a já jsem mu vděčný. Celý tým našeho pořadu je z té tragické zprávy smutný. Měli jsme ho moc rádi! Rád bych tímto vyjádřil upřímnou soustrast rodině a nejbližším,“ uvedl pro náš web Pavel Hejnal.

Poslední rozloučení s filmařem se podle dostupných údajů bude pravděpodobně konat příští týden na půdě pražské FAMU.

Reklama

Další články

Načítám