Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Byla to událost, na kterou se jen tak nezapomene! Takové poslední rozloučení se známou osobností tu totiž už dlouho nebylo. Obřadní síň ostravského krematoria, v němž se v sobotu od rána konal pohřeb Věry Špinarové (†65), která nedávno zesnula po srdečním kolapsu na koncertě, byla obsypaná desítkami tisíc jejích fanoušků. A někteří z nich stěží udrželi slzy. Nechyběli mezi nimi ani slavní.

Na místě se tvořila dlouhá řada fanoušků Špinarové, kteří spořádaně čekali, až na ně přijde řada a budou se moci poklonit její památce.

„Počet lidí odhaduji přes tisíc. Dav se stále zvětšuje. A jsou tu všechny věkové kategorie. Právě se sem přišel poklonit dojatý Jarek Nohavica. Všiml jsem si také věnce od Marty Kubišové, je krásný,“ řekl Super.cz krátce po deváté svědek smutečního obřadu Martin Wolf, který nám poslal i fotky ze svého mobilního telefonu. Později se počty upřesňovaly, mluví se dokonce o cifře hodně přes čtyřicet tisíc lidí, což řadí poslední rozloučení s Věrou Špinarovou po bok tak významných událostí, jako byl pohřeb Václava Havla.

„Je to moje vrstevnice, byla o tři roky starší. Vyrůstaly jsme spolu. Znaly jsme se jako děcka. Stávala v okně a zpívala nám a my děti dole seděly na lavičce a tleskaly jí,“ zavzpomínala dáma, která dorazila z Hrabůvky.

„Věruška pro mě znamenala strašně moc. Styděla bych se, kdybych ji sem nepřišla uctít. Přišla jsem i s vnučkou a dcerou, která její písničky také zbožňuje,“ prozradila našemu reportéru jedna z čekajících.

„Cítím bolest v duši. Je to vážně ztráta. Přijela jsem až z Kutné Hory. Kamarádka byla i na tom osudném koncertě v Čáslavi, při kterém paní Špinarová zkolabovala, doteď se z toho nemůže vzpamatovat. Měly jsme ji obě moc rády,“ svěřila se nám další z účastnic.

Na pietu určenou veřejnosti po poledni, konkrétně ve 14 hodin, navázalo poslední rozloučení pro zpěvaččiny blízké. Její syn Adam Pavlík už dopředu oznámil, že soukromý obřad bude téměř bez proslovů, zazněly ale písně jejích oblíbenců. Do té doby ve smuteční síni zaznívaly písně zesnulé zpěvačky.

Rozloučit se se Špinarovou chystaly i stovky motorkářů. Dorazili v 10:46 a sklidili velký potlesk. Věra s motorkářskými spolky udržovala blízké vztahy, často zpívala na jejich akcích a tak jí nyní přišli vzdát hold na svých silných strojích.

Věnce kromě Kubišové poslali i Marika Gombitová, prezident s manželkou, ministerstvo školství, nebo, světe div se, Svaz ledního hokeje.

Dav lidí postupně nazrůstal, někteří začínali mít obavu, jestli vůbec budou mít šanci se ostatkům milované interpretky hitu Jednoho dne se vrátíš poklonit. Brány krematoria se totiž ve dvanáct hodin měly veřejnosti uzavřít. Na hodně lidí by se nedostalo, proto se těsně před dvanáctou horečně jednalo o tom, že by se lhůta prodloužila a případně také posunulo rozloučení pro rodinu. Nakonec se poslední fanoušci mohli se Špinarovou rozloučit okolo jedné hodiny odpoledne a rodinná tryzna začala dle původního plánu.

Situaci na místě hlídala ochranka, která měla za úkol i případně zabránit vstupu do smuteční síně Víťu Vávrovi. Druhý manžel Věry jejího syna Adama Pavlíka obvinil z jejího přetěžování, které prý mohlo vést až ke kolapsu a úmrtí. Adam mu za to slíbil rozbít ústa a zapověděl mu vstup na pohřeb. Vávra se sice kvůli nemocné noze stejně přijet nechystal, ale i kdyby, bodyguardi by ho asi těžko v ohromném a stále se zvětšujícím davu vyhmátli.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám