Hlavní obsah
David Zápal
Článek

V sobotu se v Ostravě koná pohřeb možná nejgeniálnější české zpěvačky Věry Špinarové (†65). Očekává se, že do smuteční obřadní síně krematoria ve Slezské Ostravě, kde se dopoledne bude konat rozloučení pro širokou veřejnost (odpoledne pak pro rodinu), budou proudit doslova davy lidí. Pojďme si v den, kdy fanoušci paní Věře vzdají poslední hold, připomenout, jak půvabná žena to byla!

Špinarová zahájila kariéru v patnácti, ostruhy získávala se skupinami Flamingo, Majestic, kde potkala svého budoucího prvního manžela Ivo Pavlíka, a Speciál. V roce 1976 už slavila solidní úspěch, když s písní Lúčenie skončila druhá na tehdy prestižní Bratislavské lyře. To už byla dva roky matkou syna Adama, který jí ke konci života dělal manažera.

Postupem času si vydobyla renomé hlavně kvůli svému nezaměnitelnému chrapláku, kvůli němuž jí přezdívali česká Janis Joplin.

Špinarovou neoceňovali jen pro její bezvadný zpěv, ale i kvůli jejímu půvabu. Jak sama říkala, po přechodu se na ní ale vyřádily hormony, takže přibrala; že byla snad nejlepší zpěvačkou popmusic u nás, to jí ale už nikdy nikdo neodpáře.

Během druhého manželství s Víťou Vávrou po ní nebylo dost dlouho vidu ani slechu, restart kariéry se jí povedl za pomoci někdejšího velkopodnikatele Václava Fischera v roce 2000. Od té doby až do posledního dne vystupovala s velkým úspěchem.

A i když nazpívala mnoho hitů (namátkou Meteor lásky, A já tě závidím, Bílá Jawa 250, Valentino, duet s Petrou Janů To máme mládež a další), drtivá většina lidí si ji spojuje s otextovanou ústřední melodií filmu Tenkrát na západě Jednoho dne se vrátíš.

Špinarovou to možná trochu mrzelo, ale navenek nic nedávala znát. Naopak smířeně říkala, že tuší, že většina návštěvníků koncertů přišla právě na tu jednu písničku.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám