Hlavní obsah
Článek

Dopředu bylo jasné, že tenhle boj se nedá vyhrát. Věra Špinarová (†65), kterou ve středu postihla zástava srdce a její mozek byl strašně dlouho bez přísunu kyslíku, pak pět dnů v pražské motolské nemocnici marně bojovala o život. V neděli její tělo vypovědělo službu a zesnula. Nyní její syn Adam Pavlík otevřeně pohovořil o tom, jaké byly poslední okamžiky jeho matky!

Život jedné z nejlepších zpěvaček české historie vyhasl v neděli v osm večer na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Byla v umělém spánku a příčinou smrti bylo selhání celého organismu, především plic.

Věra měla potíže již delší dobu. Při turné s Petrou Janů zkolabovala a dva měsíce si poležela v nemocnici, šlo o totální vyčerpání organismu. Kolaps zažila i před měsícem, ale zlehčovala ho. Trpěla také dalšími neduhy, přesto se nechtěla zpěvu vzdát.

„Mamka měla vysoký tlak, stejně jako já, a denně na to brala jeden prášek. Potom také trpěla chronickou obstrukční plicní nemocí. Na tu se ale léčila. Říkal jsem jí: ‚Mamko, pojďme si udělat pauzu, počkejme, až se doléčíš.‘ Ona ale nechtěla. Prý jí jeviště pomáhá přebít úzkost. Nedala se přemluvit k odpočinku,“ pronesl den po její smrti Adam s tím, že poslední lékařské vyšetření maminky sice dopadlo dobře, přesto mu ale musela slíbit, že do tří let zpěv definitivně zabalí.

A jak se s ní loučil?

„Když jsem tam v noci dorazil, tušil jsem, že je konec. Téměř čtyřicet minut bez kyslíku mamce nenávratně poškodilo mozek. Kdyby se probudila, tak nevím, co by z toho života měla,“ řekl Aha! Pavlík.

„Mamka vlastně zemřela na jevišti, a to by chtěl každý umělec. Byla to důstojná smrt,“ konstatoval syn, který byl Věře Špinarové po boku do poslední chvíle.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám