Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Cítíte se zdravě, nemáte žádné potíže a nic vás nebolí? Na druhé straně ale víte o svých prohřešcích v životosprávě – nestravujete se příliš zdravě, kouříte či se málo hýbete? Pak vězte, že i když se cítíte skvěle, vaše tělo může mít jiný názor.

Zahraniční studie prokázaly možnou souvislost propuknutí kardiovaskulárních chorob s cévním věkem, který nemusí být vždy shodný s věkem biologickým.

Cévní věk se zjišťuje na základě rychlosti tzv. pulsové vlny, která se připodobňuje vlně zvukové a vzniká při každém stahu srdce a vypuzení krve do systémového řečiště. Zdravé tepny jsou pružné a pulsové vlny se v nich šíří pomalu. S přibývajícím věkem a nezdravým stylem života však tepny tuhnou a pulsové vlny se šíří rychleji. Jednoduše řečeno, čím tužší jsou cévy, tím rychlejší je pulsová vlna a riziko propuknutí kardiovaskulárních chorob se zvyšuje.

Foto: Super.cz
Přístroj agedio B900 měřicí cévní věk

Špatný stav cév není vidět a nebolí

Zaměřte se proto na prevenci a nechte si cévní věk změřit. Měření je podobné měření krevního tlaku – je jednoduché a bezbolestné. Trvá přibližně 10 minut a probíhá přímo v lékárně. Výsledky se dozvíte ihned, přičemž lékárníci s vámi váš zdravotní stav zkonzultují a doporučí další postup.

Seznam Alphega lékáren, ve kterých měření probíhá, naleznete zde.

Další články

Načítám