Hlavní obsah
Článek

Jestli se život s někým opravdu nemazlil, byla to ve středu zesnulá herečka a dabérka Helena Štáchová (†72). Dětství měla sice přímo ukázkové, ale v dospělosti na ni přišly takové životní zkoušky, které by jiného položily. Kromě boje s rakovinou, které pravděpodobně nyní po letech od první léčby podlehla, prožila i nepředstavitelnou hrůzu při havárii, jež jí zdevastovala obličej!

Došlo k tomu krátce poté, co si v roce 1984 koupila nové auto a jela ho přihlásit na úřady. „Bylo sychravé ráno. Když jsem vjela na zelenou do křižovatky, z boční ulice se na mě vyřítil žigulík. Odmrštil mě na chodník, minula jsem asi o deset centimetrů lampu, ale znovu mě na ni doklepl. Prolétla jsem předním sklem a drobná sklíčka a sklo samo o sobě mně odřezalo všechny měkké tkáně v obličeji. Doslova jsem ztratila obličej. Odřízlo mi to nos, pak ještě pusu. Hrozně dlouho mi vyndavali střepy z očních dutin. Byla jsem slepá, řinula se ze mě krev. Na ulici lidé řvali jako v hororovém filmu,“ svěřila se před pár lety Štáchová v pořadu 13. komnata.

„Špatně se mi mluvilo, protože jsem měla odříznuté rty. Říkala jsem ale lidem ze sanitky, aby zavolali manželovi, že se mi nic nestalo. Aby se nelekl, že jsem jenom pořezaná,“ vybavovala si.

Jen nejnebezpečnější střep z oka jí vyndávali opatrně přes dvě hodiny. Dlouho stejně netušila, jestli ještě někdy uvidí. „Byla jsem připravená na to, že budu slepá. Člověk je ale pokorný, říká si, že je báječný, že přežil,“ prokázala neobyčejnou pokoru. Zrak se naštěstí vrátil.

Když se po pobytu v nemocnici vrátila domů, manžel Miloš Kirschner zakryl všechna zrcadla. A dvě malé děti připravil řečmi, že maminka má něco s obličejem. Paní Helena měla stejně největší strach z toho, že se jí budou vlastní potomci bát a utečou od ní. To se však nestalo.

Mnohem větší problém byla její psychika. Z pohledu na sebe se jí dělalo zle, žila uzavřená mezi čtyřmi stěnami. „Bralo mi to opravdu síly, když jsem se zahlédla. Vypadala jsem opravdu strašně. Nemohla jsem jít otevřít ani pošťačce, aby neomdlela,“ svěřila se. Jindy zase prohlásila, že v té době sama sebe vnímala jako monstrum.

Naštěstí jí pomohl návrat na jeviště. Lidé ji přijali takovou, jak vypadala, takže se postupně dostala opět do psychické pohody.

„Od té doby nevnímám na lidech to, jak vypadají, co mají na sobě, ale dívám se, co mají v sobě, pod kůží,“ dodala Helena Štachová, která později podstoupila rekonstrukci obličeje a mnoho operací.

Reklama

Další články

Načítám