Hlavní obsah
Článek

Revoluční novinka ve zdravé výživě. Každý večer stále to stejné, nezapomenout si namočit na zítřejší snídani semínka. Tak tomu je konec. Vyzkoušejte novinku mezi semínky - bazalkové semínko. Patří mezi antioxidanty a jako jediné dokáže během 5 minut zvětšit až 36x svoji velikost. Obsahuje 18 % bílkovin, vlákninu, vitaminy, minerály. Tradičně se používá v ayurvédské a čínské medicíně, teď si našlo cestu i k nám.

Semínko pochází z Indie a v překladu znamená "král". V semínkách bazalky se po namočení do vody uvolní antioxidanty a zažívací enzymy, které urychlí spalování tuků, vysoký obsah vlákniny a proteinů navodí pocit sytosti, sníží chuť k jídlu a pomůže vám s hubnutím do plavek. Královna bylinek z vás udělá královnu každé pláže.

Bazalkové semínko pomáhá:

  • při hubnutí
  • při žaludečních potížích (nadýmání, zácpa, podporuje trávení)
  • při nachlazení (snižuje horečku, usnadňuje vykašlávání)
  • při únavě, nervovém vypětí (uklidňuje, pomáhá rozjasnit mysl)
  • při přehřátí organismu (přirozeně ochladí váš organismus)
  • při kožních potížích
Foto: Super.cz
Bazalkové semínko vám pomůže zhubnout.

Své využití našla bazalka i v kosmetice

Semínka bazalky mají velký vliv na naši duševní a tělesnou pohodu, ale i krásu. Semínka stačí smíchat s kokosovým olejem, zahřát 5 minut a scezený olej nanášet na pokožku. Tento proces není jen omlazující a příjemný, ale i účinný při kožních potížích. Konzumací bazalky dáte své vlasy po dlouhé zimě zase do formy. Vysoký obsah bílkovin jim dodá ztracenou sílu a lesk.

A jak ho použít v kuchyni?

Bazalková semínka jsou vynikající do drinků (nealkoholických, ale i alkoholických). Nasypte kávovou lžičku semínek do 2 dcl vody, minerálky nebo džusu a začnou se dít věci. Díky nim zažijete tu správnou zábavu při míchání drinků. Malé přírodní kuličky ozvláštní váš nápoj, dodají mu novou chuť i konzistenci. Velkou oblibu si bazalka našla i u dětí. Vyzkoušejte zdravou alternativu barevného kuličkového pití s čerstvým ovocem.

A co takhle přidat semínka do smoothie? Velmi chutné jsou v kaších, jogurtu, v salátu, ale i ve zmrzlině. Uvařte si z bazalkového semínka netradiční pudink nebo nabobtnalé kuličky přidejte do těsta při pečení sladkých i slaných koláčů. Budete překvapeni vláčností a jemností.

Foto: Super.cz
Zkuste semínko použít třeba ve smoothie.

Bazalkové semínko si našlo svoji cestu i do veganské kuchyně. Doporučujeme např. veganský kaviár z nabobtnalých kuliček bazalky servírovaný na opečeném toastu. Pusťte se do testování a zkoušení. Experimentům v kuchyni se meze nekladou. Recepty na přípravu nápojů i svěžích jarních odlehčených pokrmů najdete na e-shopu Plody slunce. Inspirujte se skvělými nápady od profesionálního kuchaře a dopřejte svému tělu královskou sílu! Jaro je čas pro nový začátek.

Další články

Načítám