Hlavní obsah
Článek

Skon populární herečky, režisérky a dabérky Heleny Štáchové (†72) zarmoutil snad všechny fandy Spejbla s Hurvínkem, Máničkou a paní Kateřinou, ale i obdivovatele její Lízy a malé Maggie v seriálu Simpsonovi. Zemřela po dlouhém boji s vážnou nemocí. Poslechněte si, jak statečná byla, když na ni zaútočila rakovina!

Helena Štáchová měla šťastné a bezstarostné dětství, těžké životní karamboly zažila až v dospělosti. Jedním z nich byla i rakovina lymfatických žláz, s níž bojovala před třinácti lety.

„Diagnózu rakovina jsem vůbec neznala. Vždy jsem byla zdravá. Byla jsem vegetariánka, nepiju, nekouřím, žiju slušným životem, jsem hodně pohyblivý člověk. Poslední, co by mě napadlo, bylo to, že budu nemocná. Při banální kontrole jsem se ale dozvěděla tento ortel. Je hrozný šok se loučit se životem,“ svěřila se v té době Štáchová v pořadu České televize 13. komnata. Cestou domů vnímala svět okolo zkresleně a byla přesvědčená, že umře.

Naštěstí její někdejší partner, politolog Zdeněk Zbořil, jí byl velkou oporou, přestože těsně před tím, než spolu začali žít, sám zažil s blízkou osobou tragickou událost, týkající se zdraví. Proto ho Helena prosila, ať odejde a neprožívá to znovu. Nepolevil a hodně jí pomohl.

Obrovský vliv na ni měl také bratr lékař, který jí vysvětlil, že se s touto diagnózou dá bojovat.

„Pak jsem v sobě začala hledat sílu, jak to zvládat. Tahle nemoc hodně bolí. Ale bolesti jsem ve svém životě zažila hodně. Byla jsem dost obrněná a dost jsem čekala, že mi nebude nejlíp, ale někdy vás bolí celý člověk. Osype se vám celá pusa, máte pusu jeden velký zánět. Měla jsem potíže mluvit i vůbec nějak jíst. A když mi začaly vypadávat vlasy, kamarádka mě ostříhala na ježka,“ svěřila se.

S pomocí svých blízkých a svého nedozírného optimismu (na všem zlém se vždy snažila hledat něco dobrého) se z nemoci dostala. Zbořil před jedenácti lety uvedl, že ji obdivoval za to, jak ohromná bojovnice je. A podle paní Heleny za vše mohlo prostředí láskyplné rodiny, které ji v dětství formovalo.

Jestli se nyní nemoc po letech vrátila, nebo šlo o nějakou jinou potíž, která Českou republiku připravila o tak výraznou umělkyni, rodina Heleny Štáchové nesdělila. Každopádně herečka věděla, že už nebude moci dál plnit své závazky. Novou Máničkou ustanovila Marii Šimsovou (i když původně myslela i na využití dcery Denisy) a jako Lízu Simpsonovou s předstihem odsouhlasila Ivanu Korolovou. Věděla, že už nebude moci pracovat, a tak za sebou nechala čistý stůl. Takový profík byla!

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám