Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Několik generací divadelních a televizních diváků pláče! Odešla totiž Helena Štáchová (†72), žena, která desítky let propůjčovala svůj hlas Máničce v Divadle Spejbla a Hurvínka a od revoluce také chytré studentce Líze v legendárním seriálu Simpsonovi.

„S velkou bolestí oznamujeme, že nás opustila naše Helenka – paní Helena Štáchová.

Navzdory dlouhému boji s těžkou nemocí se do poslední chvíle věnovala divadlu, kterému zasvětila svůj profesní, ale i osobní život. Helenko, děkujeme Ti! Máme Tě moc rádi! Jsi tu stále s námi a budeme se snažit, aby naše dřevěná rodinka žila dál svůj divadelní život a ty jsi na nás mohla být pyšná,“ zveřejnilo její domovské divadlo ve středu ráno na sociální síti.

Štáchovou Mánička „adoptovala“ v roce 1967. Stala se tehdy i partnerkou Miloše Kirschnera, s nímž byla až do jeho smrti v roce 1996. S dřevěnými loutkami procestovali celý svět, natočili několik večerníčků a spoustu cédéček.

Po odchodu Kischnera převzala roli ředitelky divadla, léta se ale musela soudit o práva na Spejbla a Hurvínka. Naštěstí úspěšně.

Pokračovatelkou jejího odkazu měla být původně dcera Denisa Kirschnerová, které plánovala před dvěma lety na předat v divadle roli Máničky. A to právě kvůli tomu, že již v té době ji provázela vážná nemoc. Nakonec si ale vychovala nástupkyni v Marii Šimsové.

Kdo převezme za zesnulou dabování Lízy, zatím není jisté, tvůrci českého znění ale už mají s podobnými událostmi neblahé zkušenosti, když museli před časem najít náhradu za Bedřicha Šetenu, který daboval zbohatlického starce a hamouna Charlese Montgomeryho Burnse. Toho nyní namlouvá Jan Vlasák.

Reklama

Další články

Načítám