Hlavní obsah
Článek

Minulý týden do režisérského nebe odešla kontroverzní postava naší kinematografie, režisér Otakar Vávra (†100). Poslední velkou hvězdou, která si pamatuje filmařskou éru první republiky, je o dva roky mladší herečka Zita Kabátová (98).

Ta byla zprávou o smrti Otakara Vávry zaskočena. „Ježišmarjá tak on už to má za sebou. No ale držel se statečně. Točil báječné bijáky. Vždycky moc dobře věděl, co chce,“ přiznala minulý týden do kamery dobře naladěná paní Zita.

Na přímý dotaz, co by mu vzkázala do režisérského nebe, odpověděla herečka jako vždy s úsměvem a pohotově: „Aby tam nechal ty mladý holky nahoře na pokoji. On byl vždycky tak trochu do větru.“

Ještě před svou smrtí Vávra s dojetím vzpomínal na poměr s Adinou Mandlovou. To byla také jediná herečka, se kterou své milostné dobrodružství netajil. V kuloárech se mluvilo ovšem také o Haně Vítové, Lídě Baarové a Nataše Gollové, které ve Vávrových filmech hrály za války velké role.

Přímou milostnou nabídku od něj prý během války Zita také jednou dostala. Odmítla ji a pak se vzájemně jeden druhému profesně vyhýbali. „Já jsem s Vávrou nikdy netočila, protože jsem mu nedala,“ přiznala v rozhovoru pro časopis Týden letos v červnu lakonicky stále energická Kabátová. Poslední rozloučení se slavným režisérem se uskuteční tento týden v kruhu rodinném.

Reklama

Další články

Načítám