Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Lída Baarová (†86) se nad nešťastným osudem své nesporně talentovanější sestry Zorky Janů dojímala nejen ve dvou odlišných verzích svých vzpomínek! Se slzou v oku, ale také nezbytnou skleničkou něčeho tvrdšího v ruce na ni vzpomínala i v několika televizních dokumentech. Vzájemný vztah dvou sester a hereckých rivalek, které zejména za války pluly každá na jiné lodi, nebyl v žádném případě tak idylický a kamarádský, jak na sklonku svého života stará a sklíčená Lída popisovala.

Důkazem je policejní protokol z podzimu roku 1945, kde o své sestře Lídě i o poměrech ve společné domácnosti promluvila Zorka více než otevřeně.

„Napětí mezi otcem a Lídou vyvrcholilo někdy v létě 1943, kdy si Lída chtěla pozvat do vily Franka, proti čemuž se otec rázně postavil s tím, že s takovým vrahem nebude pod jednou střechou. Současně řekl o paní Paulové, kamarádce Lídy, že je podvodnice a o režisérovi Svitákovi, že je gauner. Den nato přišli k nám odpoledne Dress od gestapa, Sviták a paní Paulová. Napadli otce a žádali, aby odvolal urážku. Při tom Dress zůstal stranou tomuto výjevu. Lída klidně přihlížela, aniž by podnikla něco na otcovu ochranu. Od té doby mám o Lídě názor, že je všeho schopna. t. j. i udavačství,“ cituje výpověď Zorky Janů kniha Lída Baarové stále fascinuje autorů Ondřeje Suchého a Miroslava Graclíka.

Stejný protokol objasňuje také fakt, že poměry v rodině Lídy Baarové byly ke konci války tak rozhárané, že se několik měsíců před revolucí slavnější ze sester odstěhovala z rodinné vily na Hanspaulce do hotelu Esplanade.

„Pokud jsem se se svou sestrou stýkala, považuji ji za člověka nenormálního, protože podléhala mimořádnému vlivu jedné osoby Paulové, která například pro ni sestavovala horoskopy velice podrobné, v nichž bylo například uvedeno. Hádka v rodině, zakázán styk s muži, nevycházet z domu, kterýchžto pokynů byla Lída na slovo poslušna,“ vypověděla také sestra Baarové do policejního protokolu 2. října 1945.

Za pět měsíců skočila Zorka Janů zcela psychicky zdeptaná z balkónu svého pokoje a nedlouho nato zemřela. Bylo jí 24 let.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám