Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Silná imunita, správný rozvoj myšlení, paměti, řeči a motoriky. To vše můžete u vašeho dítěte jako rodiče ovlivnit – čím? Správnou výživou! „Nastartování“ myšlení dítěte v útlém věku má pak vliv na jeho budoucí inteligenci.

K výraznému posilování imunity dochází hlavně během prvních tří let života

První výživou novorozence by mělo být jen a pouze mateřské mléko. První kojení by mělo proběhnout do tří hodin od porodu, kdy se u dítěte aktivuje sací reflex a jeho zažívání. „Mateřské mléko obsahuje kromě mnoha obranných látek také prebiotika. Ta podporují růst přirozené střevní mikroflóry, důležité pro stimulaci imunitního systému. Až 70 % buněk imunitního systému se nachází právě v trávicím traktu dítěte. Přes přijímanou stravu si pak dítě postupně buduje svou obranyschopnost,“ vysvětluje přední imunolog a přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Lékařské fakulty v Hradci Králové, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc.

Prebiotika GOS/FOS – klíčové látky pro rozvoj imunity

V některých případech není přirozené kojení mateřským mlékem možné. Pokusy nahradit mateřské mléko mlékem kravským, kozím nebo ovčím nebyly úspěšné, a děti kvůli nevhodnému složení mléka trpěly zažívacími problémy. Nyní máme k dispozici mléčnou výživu určenou přímo pro kojence. Jejím základem zůstává kravské mléko, je však upraveno tak, aby vyhovovalo potřebám dětského organismu.

Foto: Super.cz
Obrázek není k dispozici

K dispozici máme několik kvalitních mléčných výživ. Liší se od sebe právě v obsahu látek zprostředkovaně ovlivňujících imunitní systém a rozvoj myšlení, aby co nejlépe napodobovaly účinky mateřského mléka. „Je prospěšné, pokud kvalitní mléčná výživa obsahuje prebiotika – základ pro optimální vývoj střevní mikroflóry. Dlouholeté zkušenosti, podložené klinickými studiemi, ukazují, že takto působí mléko Nutrilon, obohacené o prebiotika označovaná ve zkratce jako GOS a FOS. Prebiotika jsou získávána z přírodních zdrojů, z rostlin a mléka, podporujících růst a zdraví „hodných“ bakterií, obsažených přirozeně ve střevě,“ popisuje prospěšnost prebiotik prof. Krejsek. 

Další důležitou složkou jsou LCP mastné kyseliny, které napomáhají obranyschopnosti trávicího systému. A jsou velmi důležité pro rozvoj nervových buněk, a to zejména u batolat, u nichž by měla být strava na LCP kyseliny obzvlášť bohatá.

Foto: Super.cz
Obrázek není k dispozici

Kojením to nekončí

S růstem dítěte se zvyšují i nutriční nároky na přijímanou stravu. Na základě konzultace s pediatrem je nutné postupně zavádět pevnou stravu. Zpočátku dítě přijímá zeleninové příkrmy, následně přichází na řadu příkrmy z libového masa a později ovocné, které by neměly obsahovat přidaný cukr.

Musím zdůraznit, že stravou významně ovlivňujeme imunitu kojence, v níž nesmí chybět zelenina, ovoce, ale ani živočišné složky. Mezi nimi zřejmě nejvýznamnější vliv jak na výživu, tak na imunitu, mají mléčné výrobky. Velmi pozitivně na střevní mikrobiotu (mikroflóru), slizniční a systémovou imunitu působí kvašené/fermentované mléčné výrobky – např. jogurt. Místo konzumace běžného kravského mléka je vhodnější podávat pravidelně mléko, vyrobené přesně podle potřeb daného věku dítěte. Tato mléka obsahují potřebné vitamíny (zejména vitamín D) a nenasycené mastné kyseliny. Některá z nich obsahují i již zmíněná prebiotika a jejich působení na zdraví je mnohem komplexnější,radí prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc.

V dětském kolektivu se organismus dětí často setkává s viry a bakteriemi, které jej ohrožují. Nejúčinnější prevencí před těmito nemocemi je vhodná výživa, podporující utváření imunitního systému a významně snižující riziko nákazy.

Foto: Super.cz
Obrázek není k dispozici

Další články

Načítám