Hlavní obsah
Článek

Je známým choreografem a divadelním režisérem. Nejvíce na sebe však v posledních letech upozornil jako porotce v populární taneční soutěži StarDance. Řeč je o Radku Balašovi, který poprvé v pořadu České televize 13. komnata prozradil, že v poměrně nízkém věku bojoval s velmi vážnou nemocí. V sedmnácti letech mu změnil život onkologický nález. Jednalo se o rakovinu lymfatického systému.

Bulku v tříslech Radek zprvu přičítal námaze při tanci. „Tím, že jsem aktivně trénoval pantomimu nebo tanec, byl jsem zvyklý, že mě občas něco bolí. Nicméně ta bolest se táhla už tři čtvrtě roku. Tříslo bolelo víc a víc. A já jsem najednou zjistil, že ta uzlina nemá standartní rozměr a že se začíná zvětšovat,“ popisuje počátek svého onemocnění Radek.

Po vyšetření se dověděl smutnou zprávu, že jde o rakovinu a nastoupil na léčení do brněnského Centra klinické a experimentální onkologie. „To je vám špatně od bolesti hlavy, kloubů, máte absolutně mizernou náladu z toho všeho, vyzvracíte absolutně všechno, co ve vás je. Časem si na to tělo zvykne,“ popsal náročnou léčbu Balaš.

Na nemocničním pokoji ležel s dalšími sedmi muži různého věku. „Tenkrát v té nemocnici nás na pokoji bylo osm. Z toho pokoje jsem na světě zůstal na světě jenom já sám. Nikdo z těch pánů nepřežil,“ dodal smutně.

Po vyléčení se Radek vrátil na konzervatoř, založil si taneční skupinu, stal se mistrem republiky ve stepu a vedl muzikálové herce na JAMU. Dnes je uznávaným spoluautorem i režisérem řady muzikálů. Mezi jeho poslední režijní počin patří Ples upírů.

Reklama

Další články

Načítám