Hlavní obsah
Článek

Poslední rozloučení s textařem, libretistou a básníkem Pavlem Vrbou (†73), který zemřel ve středu sedmého září na následky mozkové mrtvice, se neslo v duchu smutku nad ztrátou posledního z velkých textařů. "Pavel mi sliboval: Napíšu ti ještě šansonovou desku a půjdu. Ale já ho nepustím," štkala dojemně u řečnického pultu nedaleko rakve s ostatky zesnulého Lucie Bílá (58), která svůj proslov dokončila v slzách a jen silou vůle. To Karel Gott (†80) odmítl přijít. "Příčí se mi to divadlo kolem pohřbu," svěřila se Super.cz česká pěvecká jednička.

"Na žádné pohřby už chodit nebudu. Na toto rozhodnutí mám nárok. Pavla si velmi vážím, je mi po něm smutno a nosím si na něj vzpomínky v srdci. To ale neznamená, že bych se musel zúčastnit toho mediálního humbuku kolem něj. Na pohřbu se vždy sejdou lidé, kteří najednou dělají, bůhvíjak velcí byli se zesnulým kamarádi. A to je mi protivné," vysvětlil nám Gott svou neúčast.

Vrba mu napsal bezpočet textů. "I na poslední desku Sentiment, která zanedlouho vychází. To bude celá plejáda úžasných Pavlových textů. Jen tu poslední píseň, kterou jsme mu předložili s Michalem Davidem, už nestihl. Ještě dopoledne v den své smrti se mě ptal, zda jsem si jistý, že ten text chci od něj. Bohužel už se ho nedočkám," dodal Gott, který na kamaráda zavzpomíná v kruhu přátel z branže dnes v odpoledních hodinách na soukromé tryzně.

Jinak se ale pohřbu Vrby, který se konal ve Velké obřadní síni pražského Strašnického krematoria, účastnila veškerá česká hudební elita. Kromě uslzené Bílé přišli například i Petr Janda, Petr Hapka, Michal David, Petra Janů, Jitka Zelenková, Marta Jandová nebo Helena Vondráčková. "Byl to opravdu kamarád. Je mi šíleně smutno a nemám slov. Přátelé mi umírají jeden po druhém," plakala nám do diktafonu. Na obřadu se potkala i se svými bývalými kolegy Václavem Neckářem a Martou Kubišovou. S tou se před časem soudila a na pohřbu se ani nepozdravily.

Během smutečního rozloučení zaznělo mnoho Vrbou otextovaných písní a kromě Bílé řeč pronesl i Antonín Matzner. "Sbohem, kamaráde, my jedeme dál," řekl. Obřad trval nezvykle dlouho. Tóny první písně Jasná zpráva od Olympicu zazněly v 11:56, opona se za rakví zavřela ve 12:33 hodin. Na závěr smuteční hosté Vrbovi spontánně zatleskali.

Reklama

Další články

Načítám