Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Před čtyřmi lety absolvovala dnes dvacetiletá Britka Zara Hartshorn společně s maminkou Tracey Gibson (43) v USA lifting obličeje a další zákroky za v přepočtu téměř 1,6 miliónu korun. Obě totiž trpí vzácným genetickým onemocněním zvaným lipodystrofie, kvůli němuž vypadají mnohem starší, než ve skutečnosti jsou. Počáteční nadšení z výsledku ale vystřídalo zklamání, jejich pokožka už opět postrádá elasticitu a Zara se trápí, že po pár letech je vše stejné jako před zákrokem. Promluvila o tom v televizním pořadu.

Zmiňovanou poruchou rozložení tukové tkáně trpí zhruba třicet lidí v celé Velké Británii. Po Tracey nemoc zdědila nejen Zara, ale i její sestra Jolene, vyhnula se tak pouze jediné sestře Chloe. Podle Zary z Rotherhamu v South Yorkshire se celé dětství potýkala s nadávkami od spolužáků, měla přezdívku babička či opice a lidé si ji už od dvanácti let pletli se ženou ve středním věku.

Zákroky, provedené v USA, slibovaly poměrně trvalé účinky, Zara si dokonce našla i lásku a konečně se cítila šťastná, jenže už po čtyřech letech je vše při starém. Lékaři totiž mladé ženě diagnostikovali ještě závažnější onemocnění cutix laxa - v latině znamenající volná kůže. Jedná se o chorobné postižení pokožky, která rychle ztrácí svou elasticitu. Někdy mohou být postiženy i vnitřní orgány nebo mohou nastat cévní komplikace. Dlouhodobý efekt zákroku je v tomto případě u pacientů bohužel velmi slabý.

Reklama

Další články

Načítám