Hlavní obsah
Článek

Bojují jako o život a směle konkurují svým mužským kolegům! Naše sportovní historie je plná úspěchů, a to nejen díky pánům. I Češky pro vlast získaly už řadu medailí, světových rekordů a titulů. Mezi těmi nejúspěšnějšími byly jak půvabné dámy, tak i ty, kterých si vážíme především pro jejich sportovní um. Hlasujte v anketě, která z úspěšných českých žen vás baví nejvíc!

Patrně nejslavnější Češkou na sportovních kolbištích je nedávno zesnulá Věra Čáslavská. Získala sedm zlatých medailí na olympiádě, v roce 1968 sledoval v Mexiku její svatbu celý svět. Stala se symbolem protestu proti okupaci republiky.

Velkého úspěchu dosáhla i Martina Navrátilová, tenistka, která byla jedničkou v ženském žebříčku 332 týdnů. Vyhrála 50 grandslamových titulů a drží rekord v celkovém počtu vyhraných mačů. Z tenistek se do výběru dostala i Hana Mandlíková.

Zapomenout se nesmí ani na kdysi obrovskou hvězdu Elišku Junkovou. Tahle závodnice byla ve dvacátých letech nejrychlejší ženou světa a zdatně konkurovala i mužům.

Známá byla též koulařka Helena Fibingerová, mistryně světa i Evropy, do historie se nesmazatelně zapsala také Kateřina Neumannová, která má z lyžování olympijské zlato.

Běžkyně Jarmila Kratochvílová měla zase tak mimořádný talent, že světový rekord drží přes tři desítky let. Dvakrát byla mistryní světa, jednou skončila stříbrná na olympiádě. Z mladších nelze zapomenout na rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou.

Mnoho fanoušků měla a má i Štěpánka Hilgertová. Tahle vodní slalomářka ve svých téměř padesáti stále závodí, i když vrcholu už dosáhla (dvě zlata na olympiádě, dva světové tituly).

Zdaleka nekončí ani Barbora Špotáková. Ta je označována za nejlepší oštěpařku všech dob. Vyhrála vše, na co sáhla. Olympiádu, světové šampionáty i prestižní Diamantovou ligu, další úspěchy ještě mohou přijít.

Které ze slavných českých sportovkyň fandíte nejvíc?
Věra Čáslavská
19 %
Martina Navrátilová
2,5 %
Eliška Junková
3,5 %
Helena Fibingerová
2,2 %
Kateřina Neumannová
2,2 %
Jarmila Kratochvílová
3,9 %
Martina Sáblíková
44,1 %
Štěpánka Hilgertová
3,8 %
Hana Mandlíková
1,8 %
Barbora Špotáková
17 %
Celkem hlasovalo 22529 čtenářů.
Související témata:
Eliška Junková

Reklama

Další články

Načítám